2023. november 28., kedd

Mesés Zsolnay kerámiák

A múzeumok mellett, remek látványosságban lehet részünk egy-egy galéria megtekintése alkalmával.
Októberben látogattam meg a VirágJuditGalériát, a Falk Miksa utcában, ahol az őszi aukció festményeit és Zsolnay mesés kerámiáit is volt szerencsém megnézni, Négy magyar magángyűjteményből és néhány szórványdarabból állt össze a 68 műtárgyat felvonultató kiállítás.
Kedvenceim a kiállítás hatalmas anyagából. 
 A Zsolnay-gyár nagyon felkészült a világkiállításokra, rendre el is hozták az aranyérmet, a csúcsdarabjaikat pedig eladták. Ezek ott maradtak Párizsban, Saint Louisban, Milánóban, Torinóban, Brüsszelben, ezek térnek vissza az aukciókra. 
Sárkányos tál 1900 körül
Egymás farkába harapó sárkányok, a kínai kultúrából, a végtelen, de önmagába visszacsapódó időt és teret szimbolizálják.
Kígyót zsákmányoló keselyűs tál nagyon ritka, soha nem került gyártásba. Három darabot ismertek belőle, mindhárom Olaszországból került elő, mert a Torinói Világkiállításon állították ki 1902-ben. Végül 16 millió forintért ütötte le a kalapács.
Zsolnay Júlia (1856-1950)
Szőlős kínálótál 1900, tervezője Mack Lajos 
Zsolnay Vilmos (1828-1900)
 Váza muskátli domborművel (1900)
Váza mákvirág díszítéssel (1898)
Az egyik legdrágább műtárgy egy elefántfejekkel és trópusi tájjal díszített virágtartó edény volt, amely ötmillió forintos kikiáltási árról indulva 28 millió forintig jutott.
Sellős névjegykártyatartó tál is jelentős emelkedést produkált, 3 millió forintos kikiáltási árról indulva 15 millió forintot fizettek érte.
Az egyetlen példányban ismert óriás perzsa váza, 3 millió forintról indult végül 8 millió forintnál állt meg. Az 1878-as Párizsi Világkiállításra készült, Zsolnay Júlia terve szerint.
Díszkorsó (1895)

Gránátalmás váza
Az Óriáskaspó díszmadarak képeivel 1906-ból, 28 millió forint volt a leütési ára.
Papagájos váza 1909 körül
4,4 millió forintos kikiáltási áron került a vásárlók elé, végül 15 millió forintért kelt el.

2 megjegyzés:

  1. Hűha, csak kapkodom a fejem az árak láttán, micsoda értékek vannak😲☺️ jó, hogy nem vagyok gyűjtő... 😄
    rengeteg Zsolnayt láttam, mikor Pécsen jártunk, mestermű mindegyik.

    Milyen szép volt Zsolnay Júlia!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszenek a Zsolnay kerámiák. Az egyedi darabok, régi ritkaságok érnek ilyen sokat. Bár a Galéria szerint is az utóbbi években nagyon megugrottak az árak. A Zsolnay Múzeumban is sok szépséget látni. Örültem, hogy láthattam ezeket a ritkaságokat is........

      Törlés