2023. november 14., kedd

Erdélyi festők

A Déri Múzeumban megnéztem az "Erdély művészete a két világháború között - Válogatás Böhm-gyűjteményből " című kiállítást.
A Böhm-gyűjtemény az erdélyi festészet húszas, harmincas éveiből kínál egy válogatást. Böhm József orvos, nagyváradi születésű, Németországban élő magángyűjtő.
Ízelítő a csodás képekből
Nagybánya
Az erdélyi képzőművészet kiindulópontja, az 1896-ban alapított nagybányai művésztelep, Nagybányai Szabad Festőiskola (1902), Nagybányai Festők Társasága (1911-1937), a plein-air tájkép műfaját preferálták.
"A plein-air festészet a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségek visszaadásával, kiszabadította a művészetet a műtermi festészet mesterkélt, zárt világából"
Ziffer Sándor - Német erdő (1917)
Perlrott Csaba Vilmos - Pihenők a nagybányai református templom előtt

Kolozsvári iskola
Az 1925-ben alapított Szépművészeti Iskola révén emelkedik ki. Az iskolának román tanárai voltak, de nagyon jól beszéltek magyarul, a hallgatók közel fele magyar volt. Ők a nagybányaitól eltérő színvilágot honosítottak meg, ettől függetlenül a tanulók nyaranta Nagybányára jártak festeni.
Szolnay Sándor - Park templommal (1939)
Fülöp Antal Andor - Almaszedők (1940)
Marchini Tasso - Fülöp Antal Andor portréja (1933)
Szervátiusz Jenő - Madonna 
faszobor (1939)
 Nagy Albert - Júdás (1937)
Szász festők
Erdély déli részén Nagyszeben és Brassó emelkedett ki a művészeknek otthont adó városok sorából. Éltek itt magyarok, szászok, románok. Sajátos vonása a portré festészet, mint a közösség egybetartozásának jelképe. Hans Eder, Grete Csáky-Coponi, Felix Harta
Pár festmény már ismerős volt, Gyulán is láttam egy válogatást a Böhm-gyűjteményből 2019-ben. https://nora-bora-nora.blogspot.com/2019/06/kiallitas-megnyiton.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése