2023. november 21., kedd

150. szülinap

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepelte a főváros. 
Ennek egyik eseménye volt a fény- és hanginstalláció a Városháza Passzázsban, melyet intelligens robotlámpákkal valósítottak meg.
Hosszú éveken át egy hatalmas zárt tömb volt a Városháza épülete a belváros szívében, ez változott meg, a Károly körutat a Városháza utcával összekötő passzázs megnyitásával. 
Városháza 300 éves épülete, eredetileg sérült katonák ellátására épült, erre utal régi neve, az Invalidus-palota is. Az intézmény létrejöttéhez jelentősen hozzájárult a bőkezű Széchényi György érsek.
 
A palota Budapest egyik legnagyobb épülete, melynek Városház utcai főhomlokzata körülbelül 190 méter, eredetileg még nagyobb lett volna. 
1716-ban kezdték építeni, Fortunato de Prati kamarai építész tervei alapján, de az építkezés abbamaradt, Anton Erhard Martinelli építész új terveket készített 1727-ben. III. Károly 1740-es halálával az épület örökre befejezetlen maradt. Az épület 1784-ig töltötte be eredeti funkcióját.
A mindent megreformálni kívánó kalapos király, II. József úgy döntött, hogy az Invalidus-palotát laktanyává alakíttatja át. Így kapta, alapítója után a Károly kaszárnya nevet. 1894-ben a katonai kincstár eladta Budapest fővárosának. Ezután Hegedűs Ármin tervei alapján hivatali célokra alakították át, így lett belőle Központi Városháza.
Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc idején a Károly kaszárnyában rendezték be azt a bankjegynyomdát, amelyben a legendás Kossuth-bankók készültek.  A forradalom nyomdája 1848. december végéig működött a mai Városháza épületében, ezután a kormánnyal együtt Debrecenbe helyezték át.
VÁROSVÉDŐ PALLAS ATHÉNE - 1785
Eredetileg a budai Városháza előtti kutat díszítette. 1928-tól az egykori budai Városháza, a későbbi Vármúzeum  épületének a sarkán állott, ahova 1964-ben a szobor másolata került. Ezt az idők során megrongálódott eredeti művet restaurálás után erre a helyre állították 1966-ban.
Remélem lesz alkalmam majd egy épület megtekintésre is.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése