2023. november 26., vasárnap

"A föld szeretete a haza szeretete"

Egy évvel a kiegyezés után, 1868-ban megnyitotta kapuit a mai Bem téren, (akkoriban Ferenc téren) az Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézet. (Ennek helyén most a könyvtár áll.) Ott elméleti oktatás zajlott, míg a gyakorlatokat a Pallagon kialakított tangazdaságban tartották. 
1883-ban a mai Perényi utcába, a Fűvészkertbe költözött át az intézmény, ahol most a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Levéltára működik. 
1901-ben a Perényi utcáról ezúttal Pallagra, a most is ott található Balásházy János Gyakorló Technikum épületébe tették át székhelyüket, ahol ezt követően nem kevesebb mint 48 éven keresztül zajlott felsőfokú agrárképzés. 
A Böszörményi úton 1940-ben kezdődött az agrárszakoktatás, ahol kezdetben, 13 éven keresztül középfokú mezőgazdasági szakképzéssel foglalkoztak. 
Az agrárfelsőoktatás 1953-ban kezdte meg a működését a Böszörményi út 138. szám alatt, mint Mezőgazdasági Akadémia. Ebben az évben  helyet cserélt a közép- és felsőfokú agrárképzés vagyis a felsőoktatás beköltözött a Böszörményi útra, míg a középfok kiköltözött Pallagra. Ezen területi elrendeződés mind a mai napig fenn áll.
 A Debreceni Agrártudományi Egyetem a megye agrárképzésének legmagasabb szintű intézménye volt 1970 és 1999 között.
2000-től a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karaként működik. 
Liszkai Kováts Zoltán - Hortobágy és Magvető dombormű (1941)
Megyeri Barna - Európa elrablása (1967)
"A mítosz szerint Európé egy szép királylány volt, Agenór föníciai király és Télephassza gyermeke. 
Egy napon, valahol a mai Dél-Libanon partjain, barátnőivel játszott, amikor Zeusz megpillantotta őt. Az isten beleszeretett, s bika formájában a hátára csábította. A tengerbe nyargalt vele, s már vitte is messzire a tükörsima vízszínen. Meg sem álltak Kréta szigetéig, ahol maga Zeusz született, és amely gyermekeiknek is otthona lett. Itt jött a világra Minósz, Rhadamantüsz és Szarpédón. Agenór király, hogy visszaszerezze leányát, utánuk küldte Kadmoszt és fivéreit. Ám az ifjak nem jártak sikerrel, s mivel apjuk utasítására nem térhettek haza eredménytelenül, mind másutt telepedtek le."
Győrfi Sándor - Tormay Béla (2008)
Mezőgazdász, állatorvos professzor, számos állatgyógyászati alapmű szerzője. Itt volt igazgató (1869–1873).

Kiss István - Lovak (1968)
Aula
Garányi József - Kerámiafríz (1965)
Vigh Tamás - Magvető (1967)
Valamikor nagy előadó volt, most könyvtár bejárata
Folyosó
Szeretem ezeket a tulipános motívumokat, a kapun és az épület rácsain. Sajnos bővebb információt nem találtam róla.
Park
Hátrafelé, majd egyszer megnézem hová vezet ez a hangulatos út......
Most nem volt több időm, egy előadásra siettem.

2 megjegyzés:

  1. Ilyen részletesen nem is olvastam még róla...🤔
    Egyszer jártam az Agráron (boldog leánykoromban😄), az akkori pasim meghívott a gólyabáljára, aztan a kapcsolatból nem lett semmi, tudjuk, az égiek hál'Istennek mindent úgy intéznek el, hogy jobb legyen 😄 az utána jövő fiú lett a párom, immár sok évtizede harmóniában élve 😍😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez volt megírva, hogy végül rátaláltál az igazira. A gólyabálokat az aulában tartották. Van azért egy kis változás azóta a főépületben, lett egy modern, korszerű előadó, de alapjaiban minden olyan, mint régen. :D

      Törlés