2023. november 13., hétfő

Idővonalak

Nemzeti ünnepeinken a  múzeumok ingyenesen látogathatóak. Pár éve már szokásom, hogyha van időm, végigjárom a debreceni múzeumokat, és megnézem az újdonságokat. Október 23-án is így tettem.
 
A Modemben Esterházy Marcell Timelines (Idővonalak) kiállítását néztem meg. A Modem kiállításai számomra nagyon érdekesek, hiszen a modern, kortárs művészettel foglalkozik. Olvasnom kellett a falra rögzített tablókat, hogy értsem a kiállított alkotásokat, mit is ábrázol, mi a mondanivalója!
 
Szemezgetés a kiállításból
Esterházy Marcell: The End of a Long March (A hosszú menetelés vége) Egy régi családi vadászaton elejtett szarvasról készült kép lenyomata.
Esterházy Marcell, Esterházy Péter író fia, 1977-ben született. 2003-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán, majd Marseille-ben és Párizsban élt több mint tíz évig. Munkái megtalálhatók a Ludwig Múzeumban, a Marseille-i Kortárs Gyűjteményben, a Magyar Nemzeti Galériában, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben és magángyűjteményekben. Számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepel fotóival, installációival és videómunkáival.
A kép a kiállításon látható művész életútinterjújáról vetített filmről készült.
A kiállítás fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, összekapcsolódva a magyar és európai történelemmel. Egy központi teremben, időrendben láthatjuk a családtagok portréját, a művész által átdolgozott képeket, családi relikviákat, dokumentumokat, és a művészbarátok alkotásait. Sajnálom, hogy a portrék halványak voltak, nyilván ezzel is mondanivalója volt az alkotónak
Gróf Esterházy Móricné, aki Majkon élt, itt írtam róla>>>>https://nora-bora-nora.blogspot.com/2017/07/remeteseg.html
Egyazon napon
Két egyidőben, 1937 májusában készült fénykép, Horváth Erzsébet 17 éves kislány Szentgotthárdon, Eszterházy Mónika 9 éves kislány Majkon, a kastély udvarában. Az egyik napszámos volt, a másik gróf Esterházy Móric negyedik gyermeke, egyetlen leánygyermeke. Semmi közük nem volt egymáshoz, sorsuk mégis összefonódott. Horváth Erzsébetet 24 éves korában, cigány származása miatt, 1944-ben deportálták Németországba, ahonnan sosem tért vissza. Esterházy Mónikát, 1950-ben, 22 évesen, ítélet nélkül a kistarcsai internálótáborba vitték, ahol 3 évig a munkatábor foglya volt.
 
Esterházy Péter a Harmonia Caelestis írásakor, a még élő rokonokkal készített interjúkat. Esterházy Marcell az apja által gyűjtött több órányi hangfelvételből válogatott visszaemlékezéseket. A történetek előadására a család jelenlegi nő tagjait kérte fel. Édesanyja, leánytestvérei és felesége előadásában hallhatjuk a 20. század közepén lezajlott drámai történeteket. Megrázó volt számomra.....
A Három szín: piros, fehér, zöld
Esterházy Marcell három tárgyat helyezett egymás mellé, a dédnagymamája 1956-ban készült EKG felvételét (piros), egy gyerekkori filcrajzát, amelynek sarkában a Minden felirat kisatírozása látszik (fehér), valamint dédnagymamája kérelmére érkezett választ, amelyben a helyi hatóság engedélyezi, hogy egy használt ecsettel zöldre festhesse az állam által elkobzott egykori családi kastély kerítését. (zöld)
Ad acta
Az alkotó, a dédnagymama és dédnagyapa által 50-60-as években írt kérvényeket, fellebbezéseket negatívként beszkennelte, az így kapott festői látvány megidézte édesapja Ottlik-átiratának vizualitását (Nemrég láttam és írtam is róla, itt volt kiállítva a Modemben)
Az utolsó Esterházy herceg

Tourner la page (Lapozz)
Eszterházy Pál az 1949-es Mindszenty-per negyedrangú vádlottja és felesége Ottrubay Melinda, megszorítják egymás kezét a tárgyaláson. Esterházy Marcell ezt a részletet emelte ki az eredeti fotóból és elforgatta 180 fokkal.
 Camouflage (Álcázás)
A Mindszenty-peren a tribünön ülő eltakart arcú emberek sajtófotójának az elforgatásával készült ez a kép is. Mintha az arcok kézbetemetése a korszak drámaiságának szimbóluma lenne.
Esterházy Mátyás fordulatokban bővelkedő életét fia is feldolgozta a Harmonia Caelestisben, 1919-ben született Csákváron, elsőszülött fiúként, grófként élt. Az államosítás után Budapestre költöztek, ahonnan 1951-ben rokonaival együtt kitelepítették Hortra. Később beszervezték a Belügyminisztérium III/III-as osztályára a belső elhárítás ügynökeként, ezzel a titokkal élt egész életében, még a rendszerváltás után is, egészen haláláig.
Orthodromie
Különleges kép, ahogy elmegyünk előtte úgy változik, az egyiken Esterházy Mátyás 15 éves és a Csákvári kastélyuk előtt áll díszmagyarban, a másik 1952 környékén  készült, a kitelepítés idején a dinnyeföldön kétkezi munkát végez.
Hogy az egészre rálátásunk legyen, ahhoz több nézőpontból kell megnézni a dolgokat.
 
Megkésett örökség
Esterházy Marcell megtalálta nagyapja, Esterházy Mátyás 1974 évi lottószelvényeit, melyen mindig a testvérei és szülei születésének dátumát tette meg. A 20. sz. során az Esterházy családtól elvették vagyonuk jelentős részét, az apáról fiúra szálló elsőszülöttségi rend mára csak egy jelképes gesztus maradt. A család birtokában maradt egy 1875-ös hitbizományi dokumentum, amelyet Ferenc József hitelesített. Az irat rögzíti az öröklési rendet és azoknak a javaknak a listáját, amelyek a családhoz tartoznak és nem elidegeníthetőek.  A lottón lett egy három találatosa, ebből vett egy alpakka lemezt, felmatricázta a dokumentum szövegét, majd kénmájjal, sósavval és vaskloriddal kezelte. Az idő múlásával a szöveg fokozatosan eltűnik.
 
Hermes és Erika
A Hermes írógép a fordítóként is dolgozó nagyapa, Mátyásé volt, amelyen az ügynökmúlt jelentései is készültek. Az Erika, az író apa, Péteré volt. 

 Esterházy Péter rajza édesapjáról, Esterházy Mátyásról
Esterházy Péter
Untitled books
Könyvek, abból a gyümölcsfákból készültek, amelyek a rómaifürdői családi ház kertjében álltak, mint az alábbi feliratot tartalmazó fatörzs.
A család birtokában volt a majki és csákvári kastély, melyeket államosítottak
A művész nemzetközi kontextusaiba is betekinthettünk a kiállításon. 
Kék, fehér, piros
A francia trikolór színben pompázó pólón az "Isten, Haza, Család" ironikusan ható felirata, ha figyelembe vesszük, hogy a képen látható maga a művész, a második felesége, az előző házasságából született félig magyar, félig francia fia, és francia nevelt fia.
Walsin (Keringő)
című munka egy zászlótartó figurán alapul. Az a jelenet látható rajta, amikor az École Military kertjében Dreyfust megfosztják a rangjától, és egy katona kettétöri a kardját. A figurát megkettőzte, és az egyikük kezébe olyan zászlót rakott, amelyen az Esterházy Madonna látható, míg a másik az ún. Dreyfus Madonna című festményt lobogtatja. Mindkét mű nagyjából ugyanakkor készült.
Érdekes történetek, különleges alkotások, filmek, elgondolások.
Esterházyt kell olvasnom!
Felvetődött bennem is, hogy meg kell csinálnom saját családommal kapcsolatos dolgok, tárgyak, iratok rendszerezését, melyek még dobozokban lapulnak. Nem volt eddig hozzá erőm.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése