2023. augusztus 27., vasárnap

Sasok sziklájának árnyékában

Porto da Cruz egy kisváros Madeira szigetének Machico járásában, az északi part legkeletibb települése. A sziget egyik legrégibb városa, mintegy 3200 lakossal. Nevét arról a keresztről kapta, amit az első portugál telepesek állítottak fel a tengerparton.
Itt van az egyetlen olyan rumlepárló üzem a szigeten, amely még gőzzel működik. Csak március és május között, a cukornád betakarítási hónapjaiban látható a cukornádból készült rum gyártási folyamata. A cukornádlé alkoholos erjesztéséből és desztillációjából származó, tölgyfahordóban érlelt Madeira Rum az atlanti szigetcsoport egyik legértékesebb hagyományos terméke.
A minimális alkoholtartalma 40 százalék. Madeirán koktélként isszák a cukornádból készült fehér rumot, a ponchát. Ez egy tipikus madeirai ital, rummal és gyümölcslével (citrom, narancslé vagy maracuja) kevert koktél.
A „Madeira pálinka” eredete a szigetcsoport felfedezésének idejére nyúlik vissza. A cukornád volt az első olyan kultúrnövény, amit Tengerész Henrik utasítására a szigeten meghonosítottak. Az első ültetvényt 1425-ben telepítették, a sziget első cukormalmát 1450-ben helyezték üzembe Funchalban. A 14/15. század fordulóján már évente mintegy 1500 tonna cukrot exportáltak.
A cukortermelés a dél-amerikai ültetvények felfutásának mértékében csökkent. 1530-ban a teljes iparág összeomlott a dömpingáron exportált brazil és közép-amerikai cukor behozatala miatt. 
A cukortermelés második nagy időszaka a 19. században, a bortermelés összeomlása után kezdődött.
Mivel az alapvetően trópusi éghajlatot kedvelő cukornád számára a sziget éghajlata nem elég meleg és nem elég nedves, a termelés a 20. században ismét visszaesett, mára jóformán csak helyi jelentőségű. 
A szigeten már csak három cukormalom működik: Funchalban, Calhetában és Porto da Cruzban. Ezek fő termékei: cukorszirup (melasz), cukornádpárlat (aguardente de caña) és a rum.
Öblében, a Sasok sziklájának árnyékában működik egy szörfiskola is
 Bougainvillea, hogy ma sem maradjunk virág nélkül... :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése