2023. augusztus 11., péntek

Séta Funchalban

Funchal 1497 óta a sziget hivatalos fővárosa. Neve édesköményt jelent, amelyet itt termesztettek, és leforrázva gyógyírként használtak különböző szembetegségekre.
A kaszinó különleges töviskoszorút formázó betonépülete,  
Oscar Niemeyer brazil építész tervezte, és 1976-ban nyílt meg.
A tüdőbetegségben szenvedő Erzsébet királyné (Sissi) kétszer is járt Madeirán, több hónapot töltve a télen-nyáron virágzó szigeten. Minden nap friss virággal volt díszítve a szobra :))
Az öbölben a házak már 1200 m-ig felkapaszkodtak, Funchal fölfelé gyakorlatilag összenőtt Montéval, ez egy falu a főváros feletti hegyoldalban. Imádtam a hegy látványát, ami innen-onnan bekandikált a képbe, hol tisztán, hol felhőkbe burkolózva.
Ezt a kis kaptatót többször megtettük, ha Funchalban sétáltunk, mert mint írtam, itt mindig felfelé vagy lefelé mentünk. Utunk a Santa Catarina park mellett vezetett.
Tetszettek ezek a szépséges lávakövekből kirakott járdák, a tisztaság, rend. 
Szökőkút, a Praça do Infante téren
Tengerész Henrik (1394-1460)
Ő fedezte fel João Gonçalves Zarco-val együtt a Madeira-szigeteket, 1418-ban Porto Santót, 1419-ben Madeirát 
João Gonçalves Zarco (1390-1467) portugál hajós, a Madeira-szigetek birtokba vételére indított expedícióinak vezetője, a sziget nyugati felének első kormányzója. Nemesi utónevét arról a helyről, Câmara de Lobosról kapta, ahol először szállt partra a szigeten. 
1497-ben Machico helyett Funchal lett a sziget fővárosa, és ez azóta is így maradt. A gyorsan fejlődő települést I. Mánuel portugál király 1521-ben nyilvánította várossá.

Végre láttam madeira hímzést készítő asszonyt. Úgy hallottam már nagyon kevesen végzik ezt a tevékenységet. Az én drága Nagymamám csodálatos madeira hímzéseket készített. A lakásomban mai napig használom ezeket. Pár szuvenír boltban láttam kitéve, nem voltam elragadtatva, talán nem is eredetiek voltak......
Ritz Madeira, az egyik legrégebbi, több, mint 100 éves, nagy kávézó Funchalban. 

 Gyönyörű azulejo díszítéssel, régi madeirai jelenetekkel
 Szemben van a Városi parkkal
Regional Government Palace 
(Regionális Kormányzati Palota)
 
 
Leginkább a mesés csempék tetszettek
A Madeirai Parlament épületének egy része a régi Aduana (vámhivatal), ahol egy gyönyörű, 1516-ból származó, mánuel stílusú ajtót őriznek. A vámhivatalt 1508-ban építették, hogy csökkentsék a fa, cukor és egyéb termékek exportjára kivetett adókat.
 
Amândio de Sousa művész szobra (1990), Hatalmi trilógia, amely az állam három hatalmát (törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás) képviseli. Bronz szobor három nőről, akik szorosan egymás mellett állnak, kezükben egy irattal, a következő szavakkal: JVRIS ET DE JVRE (A törvényről és a jogból)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése