2023. augusztus 12., szombat

Funchali székesegyház
A püspöki székesegyház, nevét a „sede do bispo”, azaz „a püspök székhelye” kifejezésből -re rövidítették, a tengerparttól három utcányira, egy kis terecskén áll. Többnyire ezt a templomot tekintik a város központjának, itt kezdődik Funchal főutcája, az Avenida Arriaga. Az építkezést 1514-ben fejezték be, és 1517-ben szentelték fel.
Mánuel stílusú, a késő gótika és a kora reneszánsz sajátos változata Portugáliában. Nevét I. Mánuel portugál királyról (1469-1521) kapta. 
Eredeti, gazdag berendezéséből majdnem teljes épségben fennmaradt a rovarkártevőknek rendkívül ellenálló, madeirai cédrusnak nevezett borókaféléből faragott famennyezet, mudejár stílusú. A kézzel faragott fát elefántcsont berakások díszítik. 
A főkápolna
szentélyébe diadalív vezet, a kápolna teljes hátsó falát, lenyűgöző tábla borítja, amely több flamand stílusú aranykeretes festményből áll. Ez a Mánuel korszak egyetlen oltárképe, amely teljes egészében a származási helyén maradt.
A szentély mindkét oldalfalán két sor szék található, az első sorban gyönyörű fából faragott üléstámaszok, amelyeket apostolok és próféták szobrai díszítenek. 

 
Az aprólékosan faragott oltárok jóval későbbi, barokk munkák, gazdag aranyfüst díszítéssel.
A Szentlélek kápolnája
Hat gótikus ívű kápolna foglalja el az oldalhajókat.
Fatimai Szűzanya oltára
Szent Mihály arkangyal oltára
Páduai Szent Antal oltára
 Jézus Urunk oltára
Fogantatási Szűzanya oltára
Szűzanya és szülei, Szent Anna és Szent József 
Lelkek oltára
Az elmaradhatatlan azulejok, amiket mindenütt megkeresek, annyira különlegesek és szépek.

A Sé esti fényben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése