2023. augusztus 18., péntek

Botanikus kert

 A Madeirai Botanikus Kert
 (Jardim Botânico da Madeira)
A Garden Palace Madeira botanikus kertből is el lehet jutni egy másik libegővel, de mivel mi toboggánnal lecsúsztunk, így másnap busszal jöttem fel. A kis szűk utcákon ügyesen kanyargott fel a busz az óceán partról.
Amit legelőször látni akartam, az a fűszőnyeg
A fűszőnyeg mintáját folyamatosan módosítják. Az apró virágok, a pelyvavirágok családjába tartoznak (iresine) és különböző, gyönyörű színekben fordulnak elő.
A Botanikus Kert a tengerszint felett 150 méteres magasságban kezdődik, és kb 300 méter magasságig tart. Ezen a szintkülönbségen belül több mikroklíma van. A kertben megtalálható növények választéka Szibériától Dél-Afrikáig, Ausztráliáig tart. 
A madeirai kormány évtizedeken keresztül kereste a Botanikus Kert számára a megfelelő helyet, ahol a sok mikroklímát igénylő növénygyűjtemény és a Madeirán a hegyi klímához szokott őshonos növények is jól tudják magukat érezni. 1960-ban nyitottak meg a nagyközönség számára. A terület korábban a Reid's Hotel alapítója, William Reid családjához tartozó birtok része volt
 Természettudományi Múzeum épülete a kertben
Körülbelül nyolc hektárnyi zöldterület, sokféle díszfából és díszcserjéből áll, orchideákkal, pázsitokkal, kilátókkal, és egy amfiteátrummal.
 Thunbergia Mysorensis 
Thunbergia grandiflora
Duranta erecta "Geisha Girl"
(galamb bogyó, gésa lány)
 Strelitzia (Papagájvirág)

Dragon Tree (Sárkány fa)
 Dicksonia fibrosa, (aranyfa páfrány)
  
A filodendronon már elámultam, hatalmas területekre képes felkapaszkodni
Nemcsak őshonos és egzotikus növények találhatóak itt, hanem zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények is, minden ami megél Madeirán.
Kávé
Morinda citrifolia (Noni)
A hosszú élet titka
A csodálatos banán
A kert több mint 2000 egzotikus növénynek ad otthont minden kontinensről, amelyek közül néhány a származási helyén veszélyeztetett.
 
Kaktusz gyűjtemény
Ezekről a jellegzetes madeirai házakról még írok, Santanában eredeti környezetben láthattuk
A kilátás mindenhonnan lenyűgöző
Látszanak a libegők, amelyekkel a másik botanikus kert megközelíthető
Funchal
A hegyen a Nossa Senhora do Monte” templom
Egy napig képes lettem volna itt bolyongani. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése