2023. augusztus 15., kedd

Libegővel Montéba

Teleféricónak hívják Funchalban a libegőt, amivel felmehetünk Montéba a hegyre, ez a kis falu szinte összenőtt Funchallal. Itt vannak Madeira híres botanikus kertjei és egy templom, ahol IV. Károly, utolsó királyunk sírja és szobra található.
Egy kis sorban állás után már élvezhettük is a látványt, Funchalt és az óceánt felülről.
Mesés kilátás
550 méterre a város felett, kb. 9 kilométerre Funchal központjától.
Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) templom
A bal oldali kápolnában egy vaskoporsóban alussza örök álmát Magyarország legutolsó királya, a Habsburg házból való IV. Károly (1887-1922). 
Itt volt a végső menedékhelye a Habsburg-ház utolsó uralkodójának, aki I. Ferenc József halálát követően 1916-ban az osztrák trónon I., a magyaron pedig IV. Károlyként foglalta el a helyét, és aki az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után sikertelenül próbálkozott a magyar királyi trón megtartásával. 
Feleségével, Zita királynéval és családjával száműzetésük első állomásáról, Svájcból 1921-ben érkezett Madeirára, ahol nem egészen fél évre rá tüdőgyulladásban elhunyt. Eleinte a sziget fővárosában, Funchalban lakott, ám hamarosan átköltözött Montéba, a kis hegyi faluba.
"IV. Károlyt az I. világháború befejezésére és a sebesültek szenvedésének enyhítésére tett erőfeszítéseiért 2004-ben II. János Pál pápa Rómában boldoggá avatta. Az indokolás szerint ő a béke embere volt, aki mélyen elítélte a háború borzalmait, és igyekezett hitét mindig a politikai döntései elé helyezni. Uralkodása idején jött létre Magyarországon az első szociális minisztérium. A boldoggá avatáshoz előfeltételként szabott egyik csodatétel az egykori portugál gyarmat Brazíliához kötődik: egy ott szolgáló lengyel apáca, akinek lábát súlyos betegség támadta meg, kétségbeesésében IV. Károlyhoz imádkozott, másnapra pedig a nővér teljesen meggyógyult"
 
Egy kis csalódás, hogy semmilyen szöveg nem említi a magyar kapcsolatot, csak a sok nemzeti színű szalag utal rá, amivel a magyar utazók róják le tiszteletüket.
A templom előtti téren áll a bronzszobra. A király teste mindmáig Madeirán maradt, míg feleségéé, az 1989-ben elhunyt Zitáé Bécsben, a Habsburgok hagyományos temetkezési helyén, a Kapucinus kriptában nyugszik.
A helybéli legenda szerint még a 16. században történt, hogy a Monte fölött, a Szűzanya megjelent egy kis pásztorlánykának, aki be is számolt erről szüleinek, ám ők nem hittek neki. Mivel a jelenés többször is megismétlődött, az apa elhatározta, hogy utánajár a dolognak, és titkon követte lányát, amikor az fölterelte a jószágot a hegyre. A jelenést nem látta ugyan, de talált egy Madonna-szobrot. A „Nossa Senhora do Monte” templom azon a helyen áll, ahol az apa a szobrot találta, építését a 18. században kezdték el, a főoltáron, ezüst tartóban helyezték el a Montei Szűz kis szobrát.
A Montei Szűzanya (Nossa Senhora do Monte) megjelenik a pásztorlánykának, azulejo a templom bejárata mellett.
Katolikus világtalálkozó zajlott éppen, így a sok dísz teljesen eltakarta a szép templomot, nem tudtam egy jó fotót sem készíteni. 
Minden augusztus 15-én, Mária mennybemenetelének napján a madeiraiak a sziget patrónáját ünneplik. 
1803-ban egy órákon át tartó, heves zivatar eredményeként Funchal patakjai kiléptek medrükből. Az utcákon végigrohanó víz több embert magával ragadott; néhányan bele is fulladtak, mígnem a lakosság a Montei Szűzhöz nem kezdett fohászkodni. Ekkor az eső egy csapásra elállt, a város nagy része megmenekült. Szűz Mária azóta Madeira védőszentje; a sziget legnagyobb egyházi ünnepe a montei búcsú.
Ilyenkor gazdagon feldíszítik a templomot, ahová messze földről érkeznek a zarándokok.
De jó lenne ott lenni......, pont ma van augusztus 15!
Folyt.köv.:>>>>>https://nora-bora-nora.blogspot.com/2023/08/tropusi-kert.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése