2023. augusztus 13., vasárnap

Parti séta

Az Avenida do Mar pálmafás óceánparti sétány Funchalban, kellemes teraszokkal, kertekkel.
A madeirai üzletembereket és Madeira fejlődését szimbolizáló szobrot, Martim Velosa készítette 2001-ben.
Itt is találni meghökkentő modern művészetet. Információt nem sikerült róla kiderítenem. Lehet találgatni, hogy mit akar kifejezni. Nekem ötletem sincs hozzá.....
Fortaleza de São Lourenço - Szent Lőrinc-erőd 
Sosem játszott érdemleges katonai szerepet. Az 1540-ben emelt öregtoronynak csak a tenger felé néző oldalán helyeztek el ágyúkat, így 1566-ban a szárazföld felől támadó francia kalózok könnyedén el tudták foglalni. A 18-19. században a sziget kormányzójának palotája volt, jelenleg a köztársasági megbízott hivatala működik itt.
Teleferico, libegő, Montéig utazhatunk rajta, ahol a botanikus kertek is találhatóak. Még írok róla.....
Gördeszka pálya a parton
Strand
Hullámtörők
Ilyen különleges formájú betontömbök védik a partot
Funchal híres szülötte Cristiano Ronaldo, a part másik végén található a múzeuma, a CR7. Mint írtam a repülőteret is róla nevezték el.
Esti séta a parton
 
A Santa Maria másolata Funchalban
A Santa Maria 25 méter hosszú, három árbócos karakkot, Kolumbusz Kristóf vezérhajóként használta 1492-ben, első Atlanti-óceánon át történő útján, amelyen ez volt a legnagyobb méretű hajó. Legénysége 40 főt tett ki. Mivel a küldetés során zátonyra futva elsüllyedt, Kolumbusz a visszautat a Niña fedélzetén tette meg. Az expedícióban részt vevő harmadik hajó a Pinta karavella típusú volt, ahogyan a Niña is.
Amerika felfedezője, nem csak hogy járt Porto Santon (Madeira kistestvére), de kisebb-nagyobb megszakításokkal majd’ 10 évig élt is itt. Megismerkedett a portugál király egyik legfőbb bizalmasának lányával (Filipa Moniz Perestrelo), akit el is vett feleségül. Mivel az após ekkor már a Madeira melletti Porto Santo szigetének kormányzója volt, ezért kézenfekvő volt, hogy ők is oda költözzenek.
Folyt. köv. >>>>https://nora-bora-nora.blogspot.com/2023/08/gyujtemeny.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése