2020. augusztus 21., péntek

Virágkarnevál nélkül

2020. augusztus 20. egy kicsit másképp
"Szent Korona"
"Debrecenbe kéne menni!"
 Trianon 100 - Debrecen város virágkocsija
"Együtt vagyunk!" - Szent László öröksége 
HB. Megyei Önkormányzat, Bihar Megye, Debrecen közös virágkocsija
Összefogás a járvány idején, az eszme megtestesítésére Szent László király alakja szolgál, aki az egység és küzdeni akarás szimbóluma.
"Az örökség összetart - fejedelmi kincsek Szoboszlóról"
Hajdúszoboszló virágkocsija 
Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette a lovas hajdúkat Szoboszlóra. Egyetlen győztes szabadságharcunk vezetője lezárt egy 15 évig tartó háborút és visszaállította Erdély függetlenségét, a magyar nemesség szuverenitását és a vallási szabadságjogokat. Erre utal a virágkocsin olvasható jelmondat: „Hitünknek, lelkiismeretünknek és régi törvényeinknek szabadságát minden aranynál feljebb becsüljük.”
Bocskai 1605-ben koronát kapott az oszmán szultántól, amely egy erős hatalom szimbóluma lett. A Habsburgok ezt veszélyesnek ítélték és a koronát 1610-ben, Bocskai halála után Bécsbe szállították. Az eredeti korona hazahozatalára sajnos nincs lehetőség, de Hajdúszoboszló engedélyt kapott egy hiteles és nemes másolat elkészítésére, amely 2020 őszétől a város múzeumának új épületében, a Fejedelmi Kincstárban lesz látható. Ugyanitt megtekinthető majd Bocskai Bukarestben őrzött jogarának a replikája is. Hajdúszoboszló virágkocsiján a korona és a jogar mellett, Bocskai címere és egy lovas hajdú is megjelenik.
"Felelősséggel a mindennapokban" - A.K.S.D
Tegyünk lépéseket, hogy megóvjuk bolygónkat a klímaváltozással szemben!
"Jön, lát, győz, fut!" - Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija
A mancsában szelfibotot tartó Vuk
"Dívák és a divat" - Fórum
Időtlen elegancia - Szinyei Merse Pál - Lila ruhás nő
"Tartsd tisztán!" -  Teva Gyógyszergyár
Egy gyermekével önfeledten játszó anya, akinek hajtincsei az alkotás másik végén felcsapódó víz hullámaiként jelennek meg: ebben mos kezet a Semmelweis Ignácot megidéző orvos. Így jelképezi a kompozíció Semmelweis, valamint a szülő anyák szoros kapcsolatát, és üzeni a kézmosás,  fertőtlenítés fontosságát.
 A tizedik kocsi lemaradt, már csak a teljesség miatt
" Egyszer volt......az élet" - Richter Gedeon Nyrt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése