2020. augusztus 11., kedd

Miniszobrok

Budai barangolásom során felfedeztem pár Kolodko Mihály szobrot is. Sokan  Kolodko túrát szerveznek, hogy megkeressék az apró kis remekműveit városszerte.
(Kolodko Mihály 1978-ban született kárpátaljai, ungvári születésű művész. A Lembergi Művészeti Akadémia szobrászat szakán diplomázott. Jelenleg a családjával Magyarországon él.)
Mini szobrai Ungváron és Budapesten találhatók. Most olvastam, hogy egyre több város felkérésére készít szobrocskákat, Veszprém, Tihany.....

Főkukac, a Nagy ho-ho-horgász rajzfilmből,  a Bem rakparton nézi a Dunát és az Országházat.
Kolodko alkotásaival viccesen, játékosan állít emléket mesehősöknek, hírességeknek, művészeknek. A szobor készítés első fázisa, hogy kis méretben megalkotja a szobrot plasztilinből. Sokszor nem volt pénz a nagyobb méret megformázására, de úgy gondolta, hogy a közönségnek is látnia kell ezeket a mini alkotásokat, így elkészítette őket bronzból. Ezek kihelyezéséhez nem kell engedély, csak úgy megrendelés nélkül maga keresett helyet a mini gerillaszobroknak.
A tank, "Ruszkik haza" feliratával, 2017 óta áll az egykori Kossuth-hídnak emléket állító kőnél.
A Kockásfülű nyúl, a Várhegyen a Budavári Sikló végállomásánál kémleli távcsövével a pesti oldalt.
Persze én is szeretném látni az összest, de tudni kell merre keressük, mert a sok látnivaló között néha elmegyünk mellette, anélkül, hogy észrevennénk......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése