2020. augusztus 4., kedd

Megújuló Liget

Millennium Háza
6. rész
Ligetprogram makettje (1896-1923)
A Magyar Zene Háza
Elsétáltunk előtte, de nem láttunk belőle túl sokat, a kerítés miatt. Modern múzeumi- és koncertkörülmények között fogja bemutatni a zene történetét az emberi hang kialakulásától a mai, modern zenei irányzatokig, kiemelt hangsúllyal a magyar zenére. Hangversenyek és kiállítások várják majd a közönséget.
A japán sztárépítész, Sou Fujimoto munkája
Magyar Nemzeti Galéria
A magyar és az egyetemes képzőművészet alkotásai láthatóak majd benne. Egy japán építésziroda, a Pritzker-díjas SANAA tervezte, a Petőfi Csarnok helyén létesül. (A maketten jobb oldalt)
Néprajzi Múzeum
hazaköltözik a Városligetbe, ahol 1896-ban mutatkozott be a nagyközönségnek, a maketten baloldalt. Magyar építésziroda, a Napur Architect tervezte.  A mostanáig parkolónak használt terület helyén létesül.
Pannon Park, Biodóm
(a lenti fotón balra fent)
A Vidámpark helyére költöző Pannon Park a Kárpát-medence egykori élővilágát fogja megidézni, amikor ez a vidék még sokkal melegebb volt és a mai trópusi, szubtrópusi tájakéra emlékeztető állat- és növényvilág népesítette be.
A leglátványosabb eleme a Biodóm lesz. Ezt is megcsodáljuk minden alakalommal, sőt már az erkélyről is látjuk a zöld fényben pompázó gömbszerű építményt este ..... :)) A Mérték Építészeti Stúdió Kft. által tervezett létesítményben buja növényzet és gazdag állatvilág várja majd a látogatókat. Az 1,7 hektáros csarnok legmagasabb pontján 36 méteres lesz. A különleges térben ösvényeken sétálva lehet majd az állatokat megtekinteni, de arra is lesz mód, hogy a látogatók kanyargó folyócskán csónakázva fedezzék fel a Biodóm élővilágát.
1951-ben a Felvonulási tér kialakítása során bontották le a népszerű Városligeti Színházat, amely az 1870-es évektől egy favázas, 1909-től pedig szecessziós stílusú épületben működött. A teátrum az eredeti tervei alapján – de modern működési környezetet biztosítva – épülhet újjá az idáig autóparkolóként használt aszfaltfelület helyén.
Magyar Innováció háza Pfaff Ferenc 1896-os eredeti terveit álmodta újra a Mérték Építészeti Stúdió. Visszaépül az eredeti épület kupolája, amely kilátóként nyújt majd panorámát a megújult Városligetre. A magyar műszaki találmányokat és újításokat fogja bemutatni.
A Ligetprojekt részeként a Nagyjátszóteret már átadták, sajnos most azt nem néztük meg.
A gyönyörűen felújított Szépművészeti Múzeumot viszont már régebben bejártuk.
Remélem megvalósul ez a szép program, úgy, hogy nem sérül majd a természet, és nem ezen keresztül vívják majd a felek politikai csatájukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése