2020. augusztus 16., vasárnap

Replika

A Várba tulajdonképpen a frissen felépített Főőrség és Királyi Lovarda miatt mentem. A két épület a semmiből született újjá, eredeti helyen, eredeti formában. Olvastam róla, hogy vezetett túrákon lehet bejárni, időpontot nem tudtam foglalni, mert kb. két hónappal előtte kellett volna, a nagy érdeklődésre való tekintettel. A nagyközönség előtt 2021-ben fog megnyílni.
Főőrség épülete a Hunyadi udvarról
Mátyás kútja restaurálás alatt áll, mint ahogy nagyon sok minden.....
A királyi testőrség hivatali épülete volt, 1903-ban készült el, Hauszmann Alajos tervei szerint historizáló stílusban. A háborúban megrongálódott, később 1971-ben elbontották. 
Földszintjén étterem és kávézó nyílik. Felső szintjén rendezvénytermet alakítottak ki.
Csodás díszítés
Az eredeti Főőrség épületén 12 haditrófea helyezkedett el. Rekonstruálásukhoz csak archív fényképek álltak rendelkezésre, ezért művészettörténészek bevonására is szükség volt. A tervek alapján, Csányi Szabolcs szobrászművész által vezetett csoport reprodukálta a trófeákat.
A Lovardát nem volt egyszerű megközelíteni, mivel a Csikós udvar még építés alatt áll. Hauszmann Alajos tervezte, 1901-ben készült el. A II. világháború során részben megsérült, majd az 1950-es évek elején lebontották. Balra a Főőrség épülete, innen négyszintes, a Hunyadi udvarról kétszintes. 
A Lovarda csodálatos manzárd tetővel!💗
Multifunkcionális rendezvényközpontként fog működni.
Hatalmas vita előzte meg, hogy szabad-e visszaépíteni olyan épületeket, amit a történelem vihara elsöpört. A Lovarda és a Főőrség visszaépítése jelentős esemény Magyarországon, mivel hasonló rekonstrukcióra eddig nem volt példa. 
Alig várom, hogy teljes pompájában kívül-belül megnézhessem!!
Itt lehet böngészni a Hauszmann programról és a felújításokról: https://nemzetihauszmannprogram.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése