2020. augusztus 10., hétfő

Ligeti séta

A Városligetet., valójában a Millennium Háza miatt kerestük fel. Meg kell mondjam, hogy még sosem sétálgattunk a Liget fái alatt azelőtt, így legalább képet kaptunk, hogy is néz ki Budapest 100 hektáros, második legnagyobb közparkja, ebből 19 hektár a Növény és Állatkert területe.
Királydomb, régi nevén szánkódomb, itt mutatták be Szörényi Levente és Bródy János: István, a király rockoperáját 1983-ban, innen kapta a nevét.

Rudolf trónörökös szobra, Ligeti Miklós alkotása (1908). 
A rendszerváltozást követően, 1995-ben kerülhetett vissza az eredeti helyére, az egykori Olof Palme Ház (Millennium Háza) mellé, mivel 1950-ben egy raktárba száműzték.
Szent Kristóf a gyermek Jézussal 
Botfai Hűvös János 1910-ben készített alkotása a Műcsarnok mellett található. A szobor azt örökíti meg, amint Szent Kristóf a vállán átviszi a gyermek Jézust a megáradt folyón.
Az íjász 
Kisfaludy Strobl Zsigmond ezt a szobrát 1918-ban készítette el és rengeteg másolat készült belőle. Megtalálható még Zalaegerszegen, mivel Kisfaludy Zala megyében született, Svédországban és az Amerikai Egyesült Államokban is. 1929-es felállítása óta mind a mai napig a műjégpálya előtt áll.
Ifjúság kútja
Horváth Géza alkotás (1928). Sajnos víz nem csobog belőle.
Remélem hamarosan folytathatom Városligeti sétám és további szobrokat fedezhetek még fel! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése