2020. augusztus 15., szombat

Fazekas ház

Fazeka István (1924-2007) népi iparművész, Népművészet Mestere, több százéves fazekas dinasztia tagja. Édesapja Fazekas Lajos Nádudvaron alkotott, ők fejlesztették ki a híres nádudvari fekete kerámiát.
Fazekas István 1973-ban költözött Hajdúszoboszlóra, itt alakította ki műhelyét és létrehozta a múzeumot. Sajnos jelenleg nem látjuk itt kerámiáit, csupán egy néprajzi gyűjtemény és egy kerámia kiállításnak ad helyet ez a szép nádfedeles ház, ami elegyít minden olyan elemet, ami annak idején a keramikus művésznek megtetszett.
 Kedvenceim a balaton-felvidéki hasas oszlopok
Székelykapu tulipános motívumai
Búbos kemence
Alföldi parasztság tárgyi eszközei
Új információ volt számomra a sulyom termése, melyből az alábbi címert fűzték. Nem ismertem idáig. Holtágak vízinövénye. Rendkívül kellemetlen belelépni....Védett, nem gyűjthető. Itthon is fogyasztották a termését, nyersen, főzve, sütve, íze a gesztenyéhez hasonlatos. Az ázsiai konyha jellegzetes alkotója.
Madaras díszítés
Az épület nagyon szép, viszont a benne lévő kiállítás csalódás volt, mivel semmi köze a Fazekas dinasztia mesterségéhez. Érthetetlen számunkra, többféle pletyka kering a városban, hogy Fazekas István halála után nem jó kezekbe került a hagyatéka..... ezt nem tudhatjuk!
Mindenesetre a múzeum tárlatvezetője nem volt a helyzet magaslatán, csak a kiállított tárgyakat ismerte, minden közvetlenség és kedvesség hiányzott belőle. A Fazekas dinasztiáról semmit nem tudott. Nagynéném, aki Nádudvaron is dolgozott akkoriban, személyesen is ismerte a mestert, járt a műhelyében is.
Még a honlapjukon hirdetett jegyárak sem fedik a valóságot. Nem kaptunk kedvezményt sem, ami járt volna nekünk......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése