2023. szeptember 20., szerda

Palotában

Megnéztem végre belülről is a Sándor-palotát, a Kulturális Örökség Napján látogatható volt. Hatalmas sor kígyózott, mire 10 után pár perccel odaértünk, egy óra sorakozás várt ránk a tűző napon. 12 ember mehetett be, 5 percenként. Elég gyorsan haladtunk, ahhoz képest, hogy mennyire megrémültünk a hosszú sor láttán. Az emeleti szalonokat, termeket és a hátsó nagy teraszt láthattuk. 
A palotát Sándor Vince gróf építtette klasszicista stílusban 1806-ban. Máig vitatott, hogy tervezője a bécsi Johann Aman volt-e, vagy Pollack Mihály. Gőzfűtés és vezetékes víz is volt a házban, ami akkor még ritkaságnak számított. A gróf még egy titkos folyosót is építtetett a palota és a Várszínház közé, hogy ne kelljen kilépnie az utcára.
Fia,  Sándor Móric még az épületben is képes volt lóháton közlekedni, ő volt a híres Ördöglovas.
A palotát Sándor Móric 1831-ben eladta az (őrgróf) Pallavicini családnak, akiknek levéltárában számos, az 1810-es évekből származó rajzot és leírásokat találtak a palotáról, ezeket is felhasználták a helyreállításhoz.
Az 1848-49-es szabadságharc leverése után az ország kormányzója, Albert herceg költözött a palotába, majd 1867-ben Andrássy Gyula ötlete volt, hogy alakítsák át, és a mindenkori magyar miniszterelnök otthona legyen. Az átalakítási munkákat Ybl Miklós tervei szerint készítették.
1945-ig összesen 16 miniszterelnök lakott a palotában, ahol 1941-ben Teleki Pál öngyilkos lett. Budapest ostromakor, 1945-ben szinte majdnem megsemmisült az épület.
2000-ben indult meg a palota teljes rekonstrukciója, ami az akkori tervek szerint ismét megkapta volna a miniszterelnöki rezidencia funkciót, de végül a köztársasági elnök otthona lett.
Kerek szalon
Engel József falfülkékben látható márványszoborpárja
Vadászat előtt és Vadászat után
 
Kis empire szalon eredetileg a magán- és közéleti tereket kötötte össze. Ma kisebb megbeszéléseket, tárgyalásokat tartanak itt.

Kék szalon
Gobelin- vagy Boucher-terem,  neobarokk bútorzattal. Falait hatalmas gobelinek díszítették, ezek a háborúban elvesztek. 

Vörös szalon, Mária Terézia-szalon 
Ebben annak idején egy – azóta elveszett – Mária Teréziát ábrázoló festmény volt. A most látható kép a császárnét magyar királynővé koronázása alkalmából viselt ruhájában ábrázolja. A falakat ma is Habsburg uralkodókról készült festmények díszítik.
 Tükörterem
Az ünnepélyes események színhelye, itt történik a nagykövetek megbízólevél-átadása, és itt tartják a protokoll legimpozánsabb rendezvényeit, valamint a díszvacsorákat. Nevét a tükörrel borított vakablakairól kapta.
Elnöki tárgyaló 
A legszebb fekvésű szoba, innen lehet kilépni a különleges panorámájú teraszra, a Duna irányába
Teaszalon
A képek és metszetek Sándor Móricnak állítanak emléket
A nagy alsó terasz
2020-ban már írtam róla>>>>>>https://nora-bora-nora.blogspot.com/2020/08/szent-gyorgy-teren-sandor-palota-elotti.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése