2023. szeptember 2., szombat

Lávamedencék

Utunk egyik különleges élménye volt, a lávamedencékben való fürdés, ami Porto Monizbn található. 
Ez egy kisváros Madeira északi partján, az északi part legnyugatibb települése, az azonos nevű járás székhelye. 
1533-ban érkezett ide Algarvéból a városka névadója, Francisco Moniz, akit a király az itteni területek kormányzójává nevezett ki. A 19. századig bálnavadász- és kereskedelmi kikötő volt. Ma Porto Moniz Madeira legjelentősebb krumplitermesztő körzete. 
Az 1960-as évekig csak a tengerről lehetett megközelíteni. Miután Portugália belépett az EU-ba, ezt az utat jelentős uniós támogatással korszerű, nagy szakaszokon alagútban vezetett úttal váltották ki, ami körbevezet a sziget partvidékén. Leghíresebb látnivaló a lávamedencék.
Ezeket nagyrészt a hullámverés mosta ki a bazaltból, majd részben felújították őket, egy részük fizetős, más részük szabadstrandként használható. A medencéket dagály idején a felcsapó hullámok töltik fel vízzel.
Ne gondoljuk, hogy a víz meleg. Az Atlanti óceán vize a szélső peremnél hatalmas hullámokban érkezik a sekélyebb medencékbe. Sokan felültek a külső falra és élvezték, ahogy a hullám letaszítja őket. Viharos napokon nem engednek a medencékhez, mivel túl veszélyes lehet.
Különleges látvány és élmény volt. Az ebédünk a fenti étteremben volt, kilátással a medencékre
Itt nincs vízforgató és szűrő berendezés, az óceán megoldja, a vízcserét
Veu da noiva kilátópont, a sziget, a partvonal és az óceánba zúduló vízesés panorámájával
Sao Vincente vízesése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése