2023. január 9., hétfő

"Az olvasók mennyországa"

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK) jártam. Magyarország legnagyobb könyvtárhálózata, 48 tagkönyvtára van. 
Az egykori Wenckheim-palotát, a több tiszántúli vármegyében 100.000 hold uradalommal rendelkező, és 3 vidéki kastélyt birtokló gróf Wenckheim Frigyes (1842 - 1912) építtette.
A VIII. kerületi Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektől kezdődően épült ki a Palotanegyed. A főleg neoreneszánsz, később neobarokk stílusú épületeket a legnevesebb arisztokrata családok számára emelték.
Wenckheim Frigyes I. Ferenc József közvetlen jogi tanácsadója volt. Feleségével Krisztinával és a gyerekeikkel csak az őszi–téli szezont, vagyis a bálok és az országgyűlés idejét töltötték a reprezentatív pesti palotában, egyébként az Ybl Miklós tervezte ókígyósi kastélyban élték mindennapjaikat.
Itt írtam róla>>>>>>>>>>>>>>>> (még felújítás előtti állapotában láttuk)  
Meinig Artúr tervei alapján 1889-ben épült ez a neobarokk palota. A szászországi származású építész (1853-1904) egy itteni palotaépítkezés kapcsán került Magyarországra, s telepedett le. Hamarosan a magyar arisztokrácia kedvelt építészévé lett. A Wenckheim-palota mellett legismertebb alkotása a Stefánia úti Park-club.

Szabó Ervin téren, a könyvtár főbejárata előtt, a Magyar Igazság kútja, Szentgyörgyi István műve. A talapzaton két nőalak bronz szobra van. Justitia hozzásimul a reménykedő Magyarországot képviselő nőalakhoz. Justitia karddal a kezében, mérleggel. Felirat körben, 'E kutat hálás magyarok emelték Nagybritannia méltó fia Viscount Rothermere tiszteletére. Az ő betűje megöli a hatalmaskodást, az ő lelke megeleveníti az igazságot. 1928.'
A palota meghatározó motívuma a félkör alaprajzú, pavilonszerű, magastetős középrizalit.
Földszintje három nagy íves nyílással áttört kocsiáthajtó. Itt van a palota főbejárata. A díszes rácsokat, kandelábereket és a kovácsoltvas kapukat Jungfer Gyula díszműkovács készítette, aki a korszak legfoglalkoztatottabb mesterének számított.
A jelenlegi olvasói bejárat, a kétemeletes Reviczky utcai oldalhomlokzaton nyílik.
Egykori belső udvar mára üvegtetővel fedett átriummá alakult. itt van a beiratkozás helye, a valamikori jégverem és élelmiszerkamra helyén.
A három épület elemeit összekapcsoló csigalépcsőház, ahol a síri csend megszakad, a diákok pihenője is egyben, itt beszélgetnek, telefonálnak és a lépcsőn ülve bekapják az otthonról hozott szendvicset, rövid időre kiszakadva a tanulásból.
A velencei és belga tükrökkel, és az arany díszítéssel borított egykori nagy bálterem. A termek egyedi iparművészek által tervezett könyvtári bútorokkal egészültek ki.
Ilyen környezetben tanulni sem lehet rossz!! Az egykori fogadótermekből, báltermekből és szalonokból olvasótermekké alakított helyiségekben verseny folyik az ülőhelyekért.
Ebből a teremből nyílik a valamikori báli étkező is, amelynek fadekorációit Thék Endre asztalosmester készítette, a Várban, Szent István-terem berendezése is az ő munkája. Ma művészeti olvasóként funkcionál,  a termet megvilágító 17 mázsás csillár még eredeti, és a falat 22 karátos arany papírtapéta borítja, ráadásul ez volt az első dombornyomásos tapéta Európában. Mielőtt 1931-ben a könyvtár beköltözött volna, az aranytapétát levették és kenyérbéllel tisztították meg, mert állítólag ez szívta fel a legjobban a nedvességet.
Tükörfolyosó
Ezüst szalon

A vitrinekben elhelyezett képekről tájékozódhatunk az egykori  Wenckheim-palota és -család történetéről, életéről
Kis bálterem
Fogadóterem
Arany szalon
A Wenckheim család egykori nappali szobája, a bölcseleti olvasóterem, pácolt tölgyfa borítással, fa csigalépcsőkkel, eredeti csillárral, márványkandallóval és fakazettás mennyezettel. A fenti polcokon a 30-as évek elején Vámbéry Ármin hagyatéka kapott helyet, de a könyvtár 1964-es felújítása után a kelet-ázsiai utazásokról beszámoló naplókat, könyveket és térképeket áthelyezték az Országos Széchényi Könyvtárba. A polcok azóta üresen állnak, a fából készült karzatot nem újították fel, veszélyes lenne ismét könyvekkel megtölteni.
A neobarokk épület fehérben ragyogó lépcsőházában már a rokokót idéző díszítések találhatóak. A kis fogadótér, a valamikori főbejárat aulája és a császárlépcső az olvasók előtt zárva vannak, ma a vezetőség irodáit találjuk meg a különböző szobákban.
A világháborúk és az 1956-os forradalom is rajta hagyta a nyomát a palotán, az eredeti berendezés megsemmisült, vagy ellopták. Egy időre a Budapestre bevonult román hadsereg foglalta el az épületet, a Tanácsköztársaság idején proletár múzeum működött benne, majd újságírók és művészek klubja lett.
A Fővárosi könyvtár 1903-ban jött létre,  első igazgatója Szabó Ervin társadalomtudós volt. 1927-ben – némi huzavona után – megvásárolták a Palotanegyed neobarokk palotáját, ahová a 4 évig tartó átalakítás után költözött be a könyvtár. A könyvtár ma 13 000 négyzetméteren működik, három részből áll: a neobarokk Wenckheim-palotából, az 1990-es években készült összekötő szárnyból, valamint a Reviczky u. 3. alatti neoreneszánsz palotából, ahol a könyvtári munka nagy része zajlik.
Az átalakítás során könyvlifteket, hatalmas vaspolcokat és vaslépcsőket szereltek be, ehhez a Ganz-gyár szállította az állványzatokat. Az egykori kiszolgálóhelyiségek és lakóterek helyén raktárakat és munkaszobákat alakítottak ki.
Az Europa Nostra-díjjal, Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttes a régi és az új összhangjának különleges példája.
Az épületegyüttesben a Sárkányos gyerekkönyvtár is helyet kapott
300 Ft-ért egyéves olvasóbérletet regisztráltam, ezzel bármikor bejöhetek, leülhetek, olvasgathatok helyben, ilyen környezetben.
Ez Budapest..............

2 megjegyzés:

  1. Hűűű, de gyönyörű! még soha nem láttam belülről, de tudom, hogy a lányom a könyvtár tagja, ő már nem is nagyon vesz könyveket, mindet úgy olvassa el, hogy kikölcsönzi, azt mondta három könyv árából korlátlanul olvashat frissen megjelent sikerkönyveket is, valahol igazat is adok neki.
    Csodálkozom, hogy egy ilyen szépséges épületet még meghagytak a köz javára...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is most jártam itt először, lenyűgözött. Remélem, hogy mindig a "közé" lesz és bárki bemehet megnézheti, akár látogató jeggyel is.......Mint kiderült az én fiaim is jártak ide, anno diákkorukban. :)
      Igaza van a lányodnak, nem érdemes ma már semmit gyűjtögetni, így meg kedvére olvasgathat. Kevés olyan könyv van, amit többször leemelünk a polcról.

      Törlés