2023. január 31., kedd

A Keleti freskói

A Keleti Pályaudvar egy műemléki épület, melynek legértékesebb része Lotz Károly és Than Mór  freskóival díszített indulási csarnok, mely a Thököly úti bejáratnál található.
A freskók közül nyolcat Lotz Károly készített, egyet pedig Than Mór
 
A képeket 1884-ben, a pályaudvar megépítésekor festette Lotz, abban az időben ez a csarnok fogadta az utasokat, akik az innen nyíló oldalfolyosókon keresztül juthattak a várótermekbe.
2006-2008-ban rekonstruálták, és megnyitották újra a nagyközönség előtt
A felújított épülettömb új pompájában az ország második legnagyobb alapterületű, nagy értékű freskókkal díszített helyisége
Than Mór - A vasút allegóriája
Lotz Károly (1833-1904) freskók
Háború és béke
A földművelés
A jólét
A posta
A hídépítés
A kohászat
A bányászat és A háború és béke
 Kereskedelem
Lotz Károly (1833 - 1904)
 
"Az idegen, aki Budapest épületeit megnézi és az ott látható falfestményekben gyönyörködik, ha tudakolja a mesterük nevét, legtöbbször, Lotz Károly nevét hallja említeni."
 
Németországban ringott a bölcsője, Német apjának korai halála után magyar származású édesanyja hazajött szülőhazájába, Magyarországra.
Ismertebb alkotásai: Vigadó lépcsőházának falfestménye (1864) Egyetemi Könyvtár (1875); Régi Műcsarnok (1877): Keleti pályaudvar (1884); Operaház nézőterének mennyezete (1884); Párizsi áruház (1885); MTA nagytermének két triptychonja (1887 – 91); Tihanyi apátsági templom (Székely Bertalannal és Deák Ébner Lajossal; 1889 – 90); budai Mátyás-templom (Székely Bertalannal, 1892 – 93); a Kúria (ma MNG) nagy csarnoka (1894); az Országház lépcsőháza (1896 – 97); a Bazilika pillérmozaikjai, kupola- és boltívképei (1894 – 99) Vidéken a lebenyi templom, a pécsi székesegyház képei. A királyi palota elpusztult Habsburg-termének mennyezetét 1903-ban már betegen festette.

Egy közösségi zongora is van itt. 
Meglepő módon, többen leültek mellé, hogy játszanak rajta, nem is akárhogy.....
 
Siető emberek, bőröndöket húznak, maguk elé néznek, majd mikor észreveszik, hogy vajon mit fotóz ez a nő itt, körülnéznek, felemelik a fejüket........ :))

6 megjegyzés:

  1. Atyavilág, milyen szépek azok a festmények!! 😲☺️ Azt sem tudom mikor jártam a Keleti pályaudvaron🤔 ugye a mi vonatunk mindig a Nyugatiba fut be, igaz emlékszem rá, hogy gyerekként érkeztünk a Keletibe is. Azt sem tudtam, hogy ilyen szépen felújították....egyszerűbb lenne felsorolnom mi az, amit tudok😔látod, megint okosodtam a blogod által! ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már régóta terveztem, hogy megnézem a Lotz freskókat itt, de valahogy sosem jött ki a lépés. Nagyon szép ez a csarnok, milyen kincseink vannak!

      Törlés
  2. Köszönöm! Mindig sietős, de pótolom... Engem Bezerédi Gyula szobra szokott megállítani, mely a közlekedés allegóriája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El tudom képzelni, hogy aki nap, mint nap erre jár, már megszokottá válik, főként, hogy a pályaudvaron mindig siet az ember, hogy időben elérje a vonatot :) Én most gyönyörködtem benne először, bár meg kell mondjam vannak látványosságok itt Budapesten, amivel nem tudok betelni századjára sem.....

      Törlés
  3. Bár az alkotó személyéről vita folyik/folyt.... https://www.kozterkep.hu/8723/a-kozlekedes-allegoriaja

    VálaszTörlés