2018. augusztus 18., szombat

Ódon kastélyban

Szabadkígyóson a Wenckheim-kastély útba esett, Makó és Gyula között egy kis kitérővel. Mindenképp szerettem volna megnézni, bár egy kissé ráfaragtunk.....
Talán az utolsó pillanatban csíptük el, mivel nagyszabású felújítás kezdődik szeptembertől. 2018-ban 1,5 milliárd forintot nyert a kastély turisztikai célú fejlesztésre. Valószínű két évig zárva lesz. Amúgy szeretem ezeket a kissé romos állapotú kastélyokat, különös hangulatot árasztanak.  Elcsodálkoztunk, hogy a háborúkat milyen épségben átvészelte az épület, talán mert nagy park veszi körül és nem esett tűzvonalba....?
A hatalmas Harruckern-birtokot 1798-ban osztották fel és  gróf Wenckheim József (1733-1803) birtokába jutott. Idősebbik fia, gróf Wenckheim József Antal (1780-1852) – akiről Jókai Mór az Egy magyar nábob című regényének főhősét mintázta – Ókígyóson (1950-től Szabadkígyós község) nagy majorságot létesített.
A grófnak csak a harmadik házasságából született gyermeke, gróf Wenckheim Krisztina (1849-1924), aki a gróf 1852-ben bekövetkezett halála után vagyonát örökölte. A birtok úrnője mindössze nyolcesztendős volt, amikor 1857-ben meglátogatta a császári házaspár: Ferenc József és Erzsébet királyné. Erre az alkalomra egy diadalkaput állítottak, melyen az uralkodópár üdvözlése volt felírva . Erzsébetnek, Sissinek később palotahölgye lett.
Krisztina 1872-ben ment feleségül unokatestvéréhez, gróf Wenckheim Frigyeshez, akivel felépíttették a kastélyt. Eredetileg a Wenckheim család gyulai kastélyát akarták visszavásárolni az Almásy családtól, azért cserébe, hogy a gyulaiak országgyűlési képviselőnek választják a grófot. Ám mivel ez végül nem történt meg, illetve az Almásy család elfogadhatatlan árat kért a gyulai birtokért, a Wenckheim házaspár végül úgy döntött, hogy Szabadkígyóson építtetnek kastélyt.
A kastély 1875 és 1879 között épült, Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Wenckheim Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, és annyi ablaka legyen, ahány nap, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak van egy évben. (Érdekes, vagy ez volt a módi abban az időben, vagy érdekesen hangzik?! Több kastélyban hallottam már. :))
Az épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. Belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ebből csak pár látogatható jelenleg.
1945-től 2011-ig a Békés Megyei Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, majd az utódiskolája, működött a kastélyban. 2011-ben az iskola Gyulára költözött.
A könyvtárszoba a legszebb, itt eredetiek a polcok és a mesés csillár is, legtöbb helyen a parketta is.
 Ebédlő, szintén eredeti, kissé megviselt burkolattal
Egy kis érdekesség: Gróf Wenckheim József Antalnak három felesége volt, ketten utód nélkül, fiatalon meghaltak. Wenckheim Krisztina nagymamája, Gróf Wenckheim József Antal  kulcsárnője volt. Amikor tudomására jutott, hogy a 67 éves grófnak megtetszett az akkor még 22 éves fiatal lánya, és udvarolni is kezdett neki, akkor ő és a lánya azonnal felmondott a grófnál, és el is akarták hagyni a kastélyt. A gróf azonban felvéve díszmagyarját, szabályosan megkérte Scherz Krisztina kezét, aki belegyezett a kissé furcsa frigybe, de 24 évesen meghalt, akkor volt négy hónapos a kislánya, Wenckheim Krisztina grófnő. Az idős gróf nem tudta a nagy tragédiát feldolgozni,  rá három évre ő is elhunyt. 
Az talán már csak legenda, hogy Wenckheim József Antal nászajándékként vaskoporsót kapott unokaöccsétől, a szokatlan és rangon aluli frigy miatt, s haragjában meg kellett, hogy üzenje a rendbontó rokonnak, koporsó való neki, nem asszony. Milyen fura néha a történelem, hisz a gonosz üzenet átadójának fia végül a leggazdagabb árvát vette feleségül!
Krisztina jóindulatú, emberséges, szeretetreméltó egyéniségéről regék élnek még ma is. Hét gyermeke született, négy lánya és három fia.
A Wenckheim család a II. Világháború elől nyugatra emigrált, és szétszóródott a világban.
A kastélyhoz 23 hektáros park tartozik tóval, szigettel, hidakkal. előtte  franciakertet alakítottak ki bukszusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angolkert terül el.
A kastélyban forgatták 1968-ban Sándor Pál által rendezett Szeressétek Odor Emiliát filmet. Természetesen a toronyba is felmásztunk! :))
 Kilátás
Most olvastam, hogy Wenckheim Krisztina életéről megjelent egy könyv, Bauer Barbara: A leggazdagabb árva című történelmi regény. Ezek után be kell szereznem!! :))
Indultunk Gyulára, hogy megnézzük az Almásy-kastélyt, de a sors közbeszólt, a rémséges rossz úton kaptunk egy defektet, így sajnos ez a vágyam most nem teljesült. Gyula tervbe véve, majd legközelebb, csak ne lennének arrafelé olyan átkozott rossz utak....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése