2023. január 13., péntek

"Ha emléket keresel, nézz körül"

Vasárnap olyan tavaszias volt az idő, rengetegen voltak a Városligetben, családok, szerelmes párok andalogtak, kutyások futkároztak és külföldi turisták fotózgattak....
Szerintem még sosem sétálgattam itt a tó körül, minden cél nélkül, élvezve a jó időt és a látványt, felfedezve egy-két újdonságot, vagy éppen csak gyönyörködve a megunhatatlan épületek részleteiben
Városligeti-tó Delfin -szobrai
 
Az 1896. évi világkiállítás minden kapuja mellett sárkányok és delfinszobrok álltak. Ebből ez a  2-2 összefonódott delfin maradt itt. A sárkányok közül egy a Kiscelli Múzeum kapujához került, kettő pedig a Vidám parkba.
Ligeti Miklós - Anonymus szobra
Anonymus a XIII. században élő szerzetes volt, aki III. Béla király udvarában élt és írta meg legfőbb művét, a Gesta Hungarorumot (A magyarok története). A mesterről gyakorlatilag nem tudunk semmit, Ligeti Miklós nagyon ötletesen oldotta meg ezt, Anonymust ülve ábrázolja egy szerzetesi csuhában, amely olyan szögben áll, hogy teljesen eltakarja az arcát.
Stróbl Alajos - Gróf Károlyi Sándor szobra(1908)
Részt vett az 1848–1849-es szabadságharcban, ahol Klapka György oldalán védte Komárom erődjét. A szabadságharc után Franciaországba emigrált. Az ötéves emigrációt követően hazaköltözött. Az 1867-es kiegyezést követően, a mezőgazdaság fejlesztéséért küzdött. 1896-ban létrehozta a Magyar Gazdaszövetséget, majd 1898-ban a Hangya szövetkezeti hálózatot. 
Kisfaludy Stróbl Zsigmond - Darányi Ignác szobra (1931) 
Darányi Ignác, számos kormányban szolgált mint földművelésügyi miniszter. Egyik elismerésre méltó érdeme volt, hogy funkciót talált a millenniumi kiállítást követően a Vajdahunyad várának, mint Mezőgazdasági Múzeum.
A szobor Budapest bombázásakor súlyosan megsérült. Az 1950-es években egy öntödében találták meg, ahol valószínűleg beolvasztották a készülő Sztálin-szoborhoz. Szerencsére a Mezőgazdasági Múzeum megőrizte a szoborhoz készült makettet. Így 2017-ben újra tudták önteni. A szobor talapzatán a következő olvasható: „Si momentum quaeris, circumspice („Ha emléket keresel, nézz körül”).
Vajdahunyad vára - Alpár Ignác alkotása
Az 1896-os millenniumi ünnepségek, a honfoglalás emlékére készítették el a mását, a Történelmi Épületcsoport részeként. Célja az volt, hogy bemutassa a magyar építészet ezeréves történetét, a román kori, a gótikus és a barokk stílusban épült, neves magyar építmények másolatai segítségével. A millenniumi kiállítás végén, a nagyközönség tiltakozására kezdeményezték az épület megtartását, de mivel gyenge alapanyagokból, főként fából épült, életveszélyessé vált és 1899-ben lebontották.
1902-ben megindult ismét az építkezés. 1904-re elkészült a gótikus és a reneszánsz-barokk épületszárny, 1908-ra pedig a román stílusú épületegyüttes.
Román kori épületcsoport
Jáki kápolna, kolostor-kerengő
Alaprajzát a lébényi, jellegzetes ajtaját a jáki templom bejáratáról mintázták
Árpád-kori pillérek, gyámkövek és oszlopfők másolataival

 Hidas-kapu
Segesvári bástyatorony/Kínzótorony
Tompa torony
Gótikus épületcsoport
 Apostolok tornya, Hunyadi-udvar,
Hunyadi-loggiák
Reneszánsz-barokk épületcsoport
 
Most, hogy a fákon nem volt lomb, egészen más rálátás esett erre a csodás épületegyüttesre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése