2023. január 10., kedd

Ballon-kilátó

Imádom a hőlégballonokat, igaz ez a városligeti nem teljesen igazi, de muszáj volt közelebbről szemügyre vennem, amúgy sokszor bekukucskált a képeimbe.:)
Nem tudtam pontosan a helyét, csak mentem amerre láttam az élénk piros-fehér gömböt.
Egy évszázados hagyományt élesztettek újjá, a Ballon Captif 1896-ban emelkedett először a magasba. Louis Godard kapitány működtette a pányvás léggömböt, amelyik egyszerre 12-14 utast röpített a magasba. Godard kapitány hálóval bevont, 18 méter átmérőjű gömbje hidrogénnel volt megtöltve, s egy gőzgép által hajtott csörlővel szabályozták az erős kötéllel földhöz rögzített repülő eszköz emelkedését és süllyedését. 500 méteres magasságba emelte utasait. Kalmár udvari fényképész mindenkit lefotografált. A léggömb kosara alá erősített trapézon akrobaták szórakoztatták légi mutatványokkal a népes közönséget.
A városligeti ballont egy Párizsban üzemelő hasonló attrakció mintájára készítették, a piros-fehér színvilág Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi. A Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető >>>>>>https://mng.hu/mutargyak/leghajo/
Ez egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött léghajó, amely egy szabadtéri liftként működik, nem hagyja el le- és felszállóhelyét. A fém gondolába akár harminc utas is beszállhat. Maximálisan 150 méterre emelkedik fel kb. öt perc alatt, öt percig lehet bámészkodni, majd öt perc a leszállási idő is.
Jelenleg 7.000 Ft egy jegy. 
Gondolkodom..........
Időjárás függő, nagy szélben nem száll fel.

2 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon szép lehet onnan egész Budapest, de nagyon nem bírom a labilis dolgokat a lábam alatt (repülőt sem... :D } úgyhogy nem valószínű, hogy kipróbálnám. Inkább felmászok valamelyik hegyre és onnan nézem Pestet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is csodálkozom rajta, aki már ennyi csodás hegyet megmászott mint Te, naná, hogy itt is hegyet mászna! :D

      Törlés