2023. január 11., szerda

Ahol a régi és az új találkozik

"A Szervita tér kicsit olyan, mint egy építészeti skanzen: van itt barokk, klasszicista, szecessziós és art decóba hajló épület is."
Török-bankház
1906-ban készült Hegedűs Ármin és Böhm Henrik tervei alapján ez a különleges  szecessziós épület, építtetője egy Török nevű bankár. Az épület külsejét a korabeli modern technikával készített, vasbeton szerkezetre helyezett üveghomlokzat határozza meg. így a kor legmodernebb épületeinek egyike volt Budapesten.
Az oromzatot lezáró hatalmas mozaikképet (műfajában a legnagyobb Budapesten), Róth Miksa, a legjelesebb magyar üvegfestő és mozaikműves készítette. A magyarok védelmezője, Patrona Hungária, azaz Szűz Mária, és az egész nemzetet jelképező alakok együttese. A megvalósult mozaikkép közel 50 négyzetméteres. Valamikor a mozaik mögötti tetőtérben volt a bank páncélterme. Az épület lezárásaként a II. Világháború rombolásáig egy világító földgömböt tartó Atlasz-szobor volt látható.

Szervita Square Building, 
Magyar ingatlanberuházók építették, magyar építészek tervei szerint
A föld alatt négy szint mélységben mélygarázs 240 parkolóhellyel, két és fél szint üzlethelyiség a földszinten és a mélyföldszinten, fölötte négy szinten irodák, a felső két szinten panorámás, tetőkertes luxuslakások. Összesen tehát 12 szint, de nem érződik ennyinek, részben a föld alá rejtés miatt, részben mert a felső szintek visszahúzódnak, és ezáltal az épület kisebbnek tűnik.

Szent Anna templom és Mária oszlop
A templom előtti téren a háború alatt elpusztult Mária-szobor helyére, az 1719-ből származó alapzatra, Erdey Dezső Madonnáját helyezték el 1948-ban.
A Belvárosi Szent Anna (Szervita) római katolikus templomot 1725 és 1732 között építették, barokk stílusú, és sokak szerint Budapest egyik legszebb, leggazdagabban aranyozott temploma. 
A Szervita Szerzetesi Rend (Mária Szolgái, azaz Servi di Maria) engedélyt kapott, hogy templomot és rendházat építsen azon a telken, ahol addig egy török mecset állt. A kolostor és a hozzá kapcsolódó bérház súlyos károkat szenvedett a második világháború bombázásai miatt, 1944 telén bombatalálat érte.
A nagy oltárkép a főoltár fölött Szent Annát ábrázolja a gyermek Szűz Máriával és Szent Joakimmal. A főoltár mellett elhelyezkedő aranyozott faragott fa szobrok, Szent István király, Szent László király, Keresztelő Szent János, és Szűz Mária jegyese Szent József.
Szószék a négy evangélistával, Máté, Márk, Lukács és János aranyozott alakjaival
Pieta
Még a Betlehem is megvárt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése