2023. január 6., péntek

Hazánk legnagyobb ortodox temploma

Budapesti Istenszülő elhunyta (Nagyboldogasszony) magyar ortodox székesegyház
(Várból fotózva)
Nem messze az Erzsébet hídtól, a Petőfi téren van egy szép hófehér templom, ami sokáig felemás tornyával hívta fel magára a figyelmet. 
A II. világháborúban leomlott a déli torony. A toronysisak tartószerkezetét 2010-ben emelték a helyére. Ezt láthattuk a mostani felújításig, a déli torony furcsa, fekete alakzata, nem valamiféle posztmodern átépítés eredménye volt, hanem a toronysisak újjáépítésének egy, pénzhiány miatt félbemaradt szakasza.
(Kép forrása: Wikipédia)
A rézborítású toronysisakot 2019 évi, nagyszabású külső-belső rekonstrukció során, helyezte föl Ócsai Sándor toronyépítő mester, így az épület újra visszakapta az Ybl-féle átépítés során elnyert formáját.
Mindig izgatott, hogy vajon milyen belsőt takar ez a furcsa tornyú templom. Nagy bánatomra zárva találtam, de olyan szerencsém volt, hogy egy hölgy - látva téblábolásom - megszólított, hogy megmutatja hol juthatok be a templomba, és egy oldalsó kapualjból nyíló bejárathoz vezetett, kedvesen invitált, hogy épp egy kis szertartás lesz, nyugodtan szétnézhetek. Belépve a templomba egy mesés ikonosztáz tárult elém.
A 18. század folyamán sok görög kereskedő telepedett le Pesten, akik a piaristáktól megvásárolt Duna-parti telken Jung József tervei alapján 1791 és 1801 között építették fel a templomukat. 1809 körül készült el az ikonosztáz, mely Talidorosz egri fafaragó, és Kuchelmeister bécsi festő munkája.
Ybl Miklós kapott megbízást 1872-ben, hogy az eredetileg Jung József tervezte copf-klasszicista épület befejezetlenül maradt, egyszerű tornyainak tetejére pompás, díszes sisakokat alkosson. Bár Ybl feladata csak a toronysisakok megrajzolása volt, a mester a homlokzat egészét átalakította, hogy az új tornyokkal megmaradjon a harmónia
Hazánk szovjet megszállásának egyik következményeként a templomot elvették a görög és magyar vallási közösségtől, és 1953-ban alárendelték a Moszkvai Patriarchátusnak. 
A hölgy mesélte, hogy jelenleg orosz és magyar nyelven folynak a szertartások.

2 megjegyzés:

  1. Még torony nélkül is elképzeltem ezt a templomot, nagyon kicsit még a Notre-Dame-ra is hajazna úgy :D
    Szépek, szépek az ortodox templomok belseje, nagyon sok helyen láttam már külföldi útjaim során is, mindig megnézem, nem hagynám ki, de egy idő után azt érzem, fullasztó érzetet ad számomra a túlzott díszítés. Persze, tudom ez rájuk jellemző, nincs ezzel semmi baj, a maguk nemében tényleg gyönyörű munka van mindegyikben.
    Számomra egyetlen kis beregi középkori templom többet ér :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, mindenkinek megvan a saját kötődése. Az említett hölgy mondta, hogy neki itt volt az esküvője, számára ezért is különleges ez a templom. Én minden utamba kerülő templomot megnézek, szeretem a szobrokat és festményeket alaposan szemügyre venni. Az biztos, hogy a mi középkori kis templomaink nekem is a szívem csücske!

      Törlés