2018. július 27., péntek

Váci legenda

Vác várának maradványai
1074 évben  az ország királyával, Salamonnal szemben fellázadt, unokatestvére, Géza herceg. A kemény télben a befagyott Tiszán át nyugat felé menekülő herceg Vácig lovagolt, ott találkozott öccsével, Lászlóval, aki a rokon cseh herceggel igyekezett bátyja megsegítésére. A város helyén nagy erdőség volt akkoriban, ahol senki sem lakott, csak egy Vác nevű szent életű remete, akiről később Géza herceg az általa  alapított várost elnevezte. 
A legenda szerint László hercegnek látomása támadt, látta az égből leszállni Isten angyalát, aki bátyja fejére arany koronát helyezett, ez azt jelentette, hogy a közelgő ütközetben övék lesz a diadal. Ekkor az idősebb fivér fogadalmat tett, hogy ha valóban ilyen szerencsésen alakulnak az események, hálából Szűz Mária tiszteletére egyházat alapít. Amikor a győzedelmes csata után visszatértek Vácra és azon tanakodtak, hogy hova építsék a templomot, az agancsai végén lángot hordó szarvas jelent meg futva előttük, ők követték őt, mígnem a szarvas Vác legmagasabb pontján megállt és eltűnt. Ekkor Géza és László úgy döntöttek, hogy ezen a helyen kezdik építeni a Szűz Mária tiszteletére szentelt székesegyházat, Gézát itt temették el 1077-ben.
 Blaskó János: I. Géza király szobra (2000) a vár falon
Az épületet a tatárok pusztították el 1241-ben. IV. Béla a romokon új, gótikus épületet emelt, környékét pedig várfallal vette körül. Báthori Miklós püspök Mátyás király idején reneszánsz stílusban átépítette a székesegyházat. A templom épülete a törökökkel vívott háború folyamán csak pusztult, s 1541-ben a magyar védők felrobbantják a falakat.
Hegyes torony -  a középkori városfal legészakibb saroktornya.
A város és a vár 1526 és 1686 között 49-szer cserél gazdát, hol békésen, hol kisebb-nagyobb harcok árán. Végül 1684-ben a törökök robbantanak fel mindent. A vár és a város 1686-ban szabadul fel végleg a török uralom alól.
1719-ben a ferences rendtartomány engedélyt kért Althann Mihály Frigyes váci püspöktől a letelepedésre, aki engedélyezi a letelepedést és a vár helyét adja a rendnek. A templom és a rendház építése gróf Koháry István adományából indulhatott el. 1766-ban a templomot Szent Kereszt tiszteletére szentelték fel. Restaurálás alatt áll, így nem tudtunk bemenni.
 Piéta - a Géza király téren
Felirata szerint a sasvári Piéta másolata, aminek eredetijétt a Gróf Csobor család állíttatta – fából – fogadalomból 1564-ben. A jelenlegit műemlékjegyzék szerint 1770 körül állították fel.
Még mindig van látnivaló, következik országunk egyetlen diadalíve.... :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése