2018. július 20., péntek

Barokk csodák

Vácon is találtunk egy csodaszép Szentháromság szobrot. A homokkőből készült barokk szoborcsoport alkotója nem ismert. Az 1740-41-es pestisjárvány megszűnéséért hálából emelték. Az oszlopfőn angyalokkal körülvett felhőgomolyag tetején trónol az Atya, jogarral a kezében, jobbján a Fiú ül kereszttel a kezében, felettük arany fénysugarak között a galambként ábrázolt Szentlélek. Az oszlop körül állnak Szűz Mária és a pestis ellen védő szentek szobrai.
A Szentháromság téren magaslik az 1725-től 1741-ig épült piarista templom és a hozzá csatlakozó rendház.  II. József idején a piaristák kényszerűségből elhagyták a templomot, katonák költöztek be, tornyát elárverezték. 1796-ban szerezték vissza és felszentelték Szent Anna tiszteletére A főoltár Szent Annát és a gyermek Szűz Máriát ábrázolja.
Egyedülálló különlegessége Forgách Pál püspök által adományozott velencei tükörüveg szentségház.
A templom melletti rendház, ma piarista gimnáziumnak ad otthont. Valaha Berkes András nagyprépost házának felhasználásával épült, ennek díszes kapuja látható a lenti képen. Itt tanult többek között Madách Imre író, Lotz Károly festő, a tanárai közül Öveges József fizikus emelkedik ki.
A sarki épület a XX század első felében épült rendőrségi palotának. A téren működött régen a halpiac. Jelenleg itt van a városi strand bejárata, ami elég furcsa volt nekem ezen a szép barokk téren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése