2018. július 25., szerda

A Duna bal kanyarulatában

Kedvenc szentem a váci Duna-parton - Nepomuki Szent János - a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje.
A legenda elmondja, hogy Wolfflin János a kicsiny Pomuk (ma Napomuk) helységben született, Dél-Csehországban. Jogi tanulmányainak befejezése után - annak ellenére, hogy szegény szülőktől származott - gyorsan haladt fölfelé az egyházi ranglétrán. Mint egyházi méltóságot és jelentős szónokot egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király kezdetben igazságos és jó akaratú uralkodó volt, de egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná és agresszívvé vált. Meg akarta tudni, mit gyónt a felesége. Mivel azonban János nem volt hajlandó megmondani, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet. Halálának éve 1383. A prágai Szent Vitus Székesegyházban temették el. Ezüst-síremléke még ma is látható a hatalmas épület falai között.
A Duna kanyarulata. Balra a Szentendrei-sziget, 31 km hosszú, átlagban 3,5 km széles, itt van Kisoroszi, Pócsmegyer, Tahitótfalu és Szigetmonostor. Tervbe vettük a bejárását. Remélem megtalálom Nagyapa patkó-kapuját! :))
 Fekvő nő (Marton László 1964)
Duna parti korzó
Vác és Tahitótfalu közötti rév állomás
Nagyon jó lehet vízparton élni, Budapest is 45 km-re van, gyorsvasút pikk-pakk itt van!
Görög katolikus templom A templomot a városban letelepedett délszláv kereskedőcsaládok építették 1793 és 1795 között. A helyi felekezet fogyatkozása miatt a II. világháború kezdetekor már alig használták a templomot, 1964-ben pedig a város tulajdonába került. A templom ma időszaki kiállító terem, és a mellette lévő ingatlanokkal együtt múzeumnak ad otthont, hátul az udvarban van a Memento mori kiállítás.
 Zenepavilon a Duna partján
Még mindig van látnivaló, következik a vár környéke ....:)).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése