2018. július 23., hétfő

Lant alakú ablakok

Fehérek temploma - Vác
Első pillanatban, nem is tudtam hova tenni ezt az elnevezést, pedig egyszerű a magyarázat, a domonkosok fehér ruhájáról nevezték el így.
A templom közel hetven évig épült, 1699-1769 között, barokk stílusban, belseje inkább rokokó. A munkálatok a Rákóczi mozgalmak miatt többször szüneteltek.
Alig hogy befejezték templomuk építését, a domonkosoknak el kellett hagyniuk a várost, II. József császár ugyanis 1785-ben feloszlatta a rendet. A piaristákat telepítette a helyükre, akik tanító rend lévén, a császár szerint „hasznosabbak” voltak. II. József ugyan halálos ágyán több más intézkedésével együtt a szerzetesrendek feloszlatását is visszavonta, de a domonkosok sosem települtek vissza Vácra. Jelenleg felsővárosi plébániatemplom.
A templom oldalában Szent Hedvig szobra. Szent Hedvig (Nagy Lajos király lánya, lengyel királynő) 1997-ben avatták szentté, néhány év óta a Dunakanyar védőszentjét is tisztelik benne.
A főoltárképen V. Pius pápa imádkozik, a törökök elleni lepantói csata győzelmére
A mennyezet és a kórus freskói és díszítőfestése jóval későbbi, 1937-ben készítette Gebauer Ernő pécsi festőművész-professzor
 Gazdagon faragott szószék
Az 1994. év szenzációja volt a templomtorony alatt, kívülről nyíló kripta feltárása. Bejárata két évszázadon át be volt falazva. A templom felújításakor véletlenül bukkantak rá, s amikor felnyitották kiderült, hogy a katakombaszerű helyiségek 262 koporsót rejtenek.
A fakoporsók csodálatos festése épen maradt.  Kiszáradva, mumifikálódva, de megmaradtak díszes halotti öltözetükben a holttestek is. A közelben lévő ház pincéjében kiállítás (Memento Mori) nyílt a Közép-Európában egyedülálló leletegyüttesből.
Folyt. köv.: Memento Mori

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése