2018. július 31., kedd

Régi kálvária

A váci kálváriát megtaláltuk könnyen a GPS-sel, de a dombra  körülményes volt feljutnunk. Mindenütt hatalmas gaz borította, út sehol nem vezetett. Kérdeztük az arra járókat, az egyik még restelkedett is, hogy itt dolgozik a közelben, de még sosem nézte meg. Úgy gondoltuk, ha már idáig eljöttünk csak megnézzük közelebbről. Fent jöttünk rá, hogy fel és le is vezet egy sétaút, amit sajnos benőtt a gyom, csak a mellette álló lámpácskák mutatják, hogy hol is lehet az út. Ráadásul még zárva is volt, így a szobrokhoz nem tudtunk felmenni. Nagy kár!!
Ez a kálvária Magyarország legkorábbi ilyen jellegű és stílusú alkotása. 1726 és 1738 között épült. A domb tetején álló erődítményszerű építmény belsejében található Szent Sír kápolna, ahonnan kiindulva 14 állomáson keresztül Krisztus szenvedései láthatók.
A  kálvária-együttes tartalmazza a kálváriák valamennyi hagyományos elemét: gyülekezőkápolna, Szent Sír kápolna, Szent Lépcső, stációk, kálvária-jelenet és remetelak.
A felső teraszon helyezkedik el a kálvária csoport Máriával, Szent Jánossal és a kereszt tövében térdeplő Magdolnával, valamint a keresztre feszített Jézus teljes nagyságú alakja a két lator között. A szobrokat 1738-ban helyezték el a korábbi fa szobrok helyére. Az alkotók nem ismertek, azonban valószínűsíthető, hogy több művész alkotása.
 Remetelak
Kilátás a dombról
Ha még eljutok ide, felkeresem a Vörösházat és a remete szobrát is! Jó kis túra volt, a telefonom egészség applikációján, ez a nap 9,7 km gyaloglást mutatott. Csak most tudtam meg a fiamtól, hogy visszanézhetem minden nap, hány km-t gyalogoltam. Ajánlom nektek is, jó móka! Persze a telefont magadnál kell tartani, nem otthon az asztalon. :)))

 Viszlát Vác, viszlát július!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése