2019. augusztus 27., kedd

Polgári lakás

Vasváry-ház Pécs, Király utca
1840-ben az itt álló házat megvásárolta a Bonyhádról ideköltözött nemesi Traiber család, akik vaskereskedéssel foglalkoztak. Traiber György (1882-ben Vasváryra magyarosította nevét) az 1870-es években átépíttette a házat a mai formájára, és az épület azóta alig változott – ezért is igen értékes a kapualja, a lépcsőháza, sőt az emeleti tere is. Az utcafronton üzlet, az emeleten pompás polgári lakás került kialakításra.
A homlokzatot gyönyörű Zsolnay kerámiák díszítik
Tervezőjük a gyár művészeti vezetője, Sikorski Tádé volt. A baloldali kerámiakép a „Művészet és az Ipar”, a jobboldali a „Kereskedelem és Forgalom” címet viseli.
A Vasváry-ház felirat 1883-ban készült el, és ekkor tették fel a vasipart jelképező szobrot a homlokzat tetejére, a ma is jól látható két nőalakot, fogaskerékkel és kalapáccsal a kezében.
Az egykori lakásban eredeti bútorokkal, képekkel és műtárgyakkal múzeumi kiállítást rendeztek be. Már a lépcsőház is pompázatos.
 
 A lépcsőház falán két Mücke Ferenc József festmény található.
A lakás szalon része neoreneszánsz stílusú, intarziás parkettával, festett mennyezettel, bronz csillárral, egy Bösendorfer zongorával, festményekkel és egy 17. századi nemesi oklevéllel, ezeket a család a városnak adományozta

 Családi képek
 Vasvári György kedvtelése volt a műgyűjtés és szőlőművelés
Az egyik kis szalonban Péchy Blanka  (1894-1988) színésznő, diplomata és nyelvművelő és a Janus Pannonius Társaság, illetve a helyi sajtó és a színházi élet relikviái kaptak helyet.
Péchy Blanka neve ismerős, de nem emlékszem rá sajnos.
Itt kapott helyet Lantos Ferenc (1929-2014) festőművész állandó kiállítása is. Tetszett... Egy újabb művész, akinek a képeivel megismerkedtem itt. https://hu.wikipedia.org/wiki/Lantos_Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése