2019. augusztus 23., péntek

Festett sírkamrák

A pécsi IV. századi ókeresztény sírépítmények 2000-től az UNESCO Világörökség részei 
Sopianae ókeresztény temetőjének a sajátossága, hogy itt nagyszámú kőből épített temetkezőhely koncentrálódott. Ezek kis méretű, családi sírkamrák és nagyobb közösségi sírboltok, temetői építmények
A Cella Septichora, vagy más néven hétkaréjos épület, az eddig ismert legnagyobb épület az ókeresztény temetőben. Nevét a különleges hét apszisáról kapta. Falai a római korban a föld alatt voltak, tehát kívülről nem voltak láthatók. A római kori talajszint a megmaradt falkoronaszint magasságában volt.
A sírkamra többnyire a tehetős családok temetkezőhelye volt.
Egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék együttes egyediségét, egyetemes kulturális értékét.
A Korsós sírkamrát a kiterjedt pécsi pincerendszer kialakításakor fedezték fel. Teljes feltárását és rekonstrukcióját Fülep Ferenc végezte el 1964-ben.
Nevét a sírkamra északi falában lévő fülkében látható korsó és pohár ábrázolásáról kapta.
A falakon festett növényi és geometrikus díszítés látható. A rácsmotívum valószínűleg a Paradicsomkertre utal.
A Péter-Pál sírkamra 1782-ben került elő, miközben a Káptalani Levéltár épületének az alapjait építették.
A sírkamra északi falán Péter és Pál apostolok ábrázolása látható, akik magasztaló testtartásban mutatnak a krisztogramra. A krisztogram Krisztust jelképező szimbólum, a görög X (khi) és P (rho) betűk, Krisztus görög nevének (KhRisztosz) az első két betűje; ezért nevezzük Krisztus monogramnak. A 4. századi ókeresztény falfestészet nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő példája. A paradicsomot jelképező mennyezeten gazdag növényi (szőlő) és állati (páva) ornamentika között, medalionokba foglalt portrékon négy fiatal arcképei szerepelnek, akiknek kiléte bizonytalan.
A kétrészes építmény földalatti része a kripta, a tulajdonképpeni sírkamra, ahova az elhunytakat helyezték téglasírokba, vagy ritkábban szarkofágokba. Fölé emlékkápolnát emeltek. A kétszintes építmények kettős feladatot láttak el: egyszerre szolgáltak temetkezési helyként és szertartások céljára.
1975-ben bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleum épületére, előkerült egy ókeresztény temetőkápolna, és alatta az eddig ismert legnagyobb sírkamra.
A sírkamra eredetileg egy festett helyiségből állt, amelynek déli oldalán állt a hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág
Ádám és Éva bűnbeesése, Dániel próféta az oroszlánok vermében, végül és az életfa motívuma
Fantasztikusnak találtam a látványt és tetszett, hogy milyen remekül megoldották ezeknek a több évszázados leleteknek a bemutatását és védelmét.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése