2019. augusztus 22., csütörtök

Négy torony

A pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház
Az egyetlen négy főtoronnyal ellátott templom Magyarországon. Az épület főnézete érdekes módon az oldalhomlokzata.
Amikor a templomot 1891-ben az ország püspökei és I. Ferenc József király jelenlétében, fölszentelték, a budapesti újságok azt írták: „Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!" Mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát.
Az altemplom alapjait a 4. század vége felé rakták le, majd a 8. és 9. században ezeket nyugati irányban megnagyobbították így jött létre a két nyugati fekvésű tornya.  A románkori dómban, 1604-ben tűzvész pusztított, majd László király uralkodásának első felében elkezdték az új székesegyház építését, amely a kor egyik legnagyobb építészeti akciója volt. 
Az újabb két tornyát a középkorban építették hozzá. A törökök a székesegyház nyugati részét, a Corpus Christi-kápolnát is dzsáminak használták, többi részében élelmiszert, hadianyagot raktároztak A török nem tűrte meg az emberábrázolást, ezért megcsonkította az Árpád-kori domborműveket, lemeszelte a freskókat. A törökök hódoltsága alatt (1543-1686) a székesegyházban bekövetkezett károkat később különféle stílusokkal próbálták helyreállítani. 
Majd 1807-ben Pollack Mihály építész tervei alapján klasszicista, csúcsíves főhomlokzatot kapva kezdett újjáépülni, itt sorakozott Barlalits Mihály tizenkét apostolszobra, melyek jelenleg a székesegyház mögött tekinthetők meg. Ma látható formáját 1882 és 1891 között egy jelentős átépítés következtében kapta meg. Az átépítésnek célja, hogy a székesegyház visszanyerje a középkori formáját és román stílusát. 1962-63 folyamán tatarozták az épületet, és elhelyezték Antal Károly modern megfogalmazású apostolszobrait
A bejárat fölött Kiss György domborműve, magyar szentek hódolnak Szűz Mária és a Kisded előtt. Baloldalt Szent Imre, Szent Gellért és Szent Erzsébet. Jobbra Szent Adalbert, Szent Margit és Szent László király.
2000-ben készült Rétfalvi Sándor külső kapuja, a Szentlélek kiáradását ábrázolja, tetején a Lelket ábrázoló galamb ül, a szőlőlugas a Szentlélek munkálkodásából fakadó termésre, vagyis a jótettekre utal.
 Belső bronz kapun aranyozott bronzkazettákon bibliai jelenetek
Az eredeti főhomlokzat
Kiss György domborművei, Szent István király, Szent Péter apostol, Szent Mór püspök
Belső tér három hajós elrendezésű, sík kazettás famennyezettel, a főhajó kazettáiban a tizenkét apostol
A teret uraló baldachinos oltár, Zala György alkotása. Az oltár előlapján  Krisztus Szűz Máriával és Mária Magdolnával. A lépcső két oldalán egy-egy szószék, mellvédjén sassal.
  Az oldalfalakon az Ószövetség történeteit megjelenítő képsorozat
 Orgonája Angster József 100. munkája.
Basilica minor (Kis Bazilika) rangot 1991-ben, II. János Pál pápa magyarországi látogatása előtt kapta a templom
A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatos, öthajós altemplomban régészeti ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista földi maradványait. Sajnos ide nem tudtam lemenni, mert kezdődött az esti mise.
Székesegyházi Plébánia és Káptalani Levéltár
Késő barokk épület 1784-ben, a híres építész Sartory tervei szerint készült, majd 1794-ben Krammer János tervei alapján bővítették. A székesegyház restaurálásakor a toronyból leszerelt órát a levéltár harangfülkés oromzatába helyezték.
Lemenő nap sugaraival festve.....
Püspöki Palota 
A XVIII. század második felében Klimó György püspök az egész épületet teljesen átépítette, egységes barokk homlokzatot kaptak az épületek. A palota ma is látható arculata a XIX. században alakult ki, Scitovszky püspök megbízásából, ekkor építették át a tér felé néző homlokzatot neoreneszánsz stílusúvá.
A Püspökvárnak is nevezett komplexum külön várfalat kapott, a középkori jellegre leginkább az épületegyüttes délkeleti oldalán álló Barbakán bástyája emlékeztet.
 Borsos Miklós Janus Pannonius szobra (1972)
Janus Pannonius költő (magyar nevén Csezmicei János 1434-1472), a humanizmus kiemelkedő alakja. 1434-ben született, neves európai egyetemeken filozófiát, poétikát, görögöt, latint és matematikát tanult. 1459-ben pécsi püspök lett.
A Püspöki Palota egyik érdekessége, hogy van egy álerkélye, melyen nem más ácsorog, mint Liszt Ferenc, melyet Varga Imre szobrászművész  alkotott 1983-ban. Liszt Ferenc a pécsi püspök vendégszeretetét élvezte 1846-ban, vendégeskedése ideje alatt írta meg az első magyar férfikari művét a Pécsi Dalárda részére és itt komponálta meg az „Esztergomi mise” címet viselő szerzeményét. Liszt Ferenc alakja jól láthatóan kihajol az erkélyen, és a Székesegyház irányába tekint, a legenda erről, hogy állítólag a zeneszerző olykor a Székesegyház harangjainak játékából merített ihletet.(Nem tudom miért emlékszem valami szerelmi történetre, amit anno a pécsi kollégák meséltek, ennek most nem találtam nyomát.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése