2019. június 15., szombat

Emlékházban

Sajnos hamar véget ért a kis kiruccanásunk, így indultunk hazafelé, még megálltunk Békéscsabán, hogy megnézzük a Munkácsy Emlékházat.
Az épület az 1840-es években Steiner Jakab és felesége - Munkácsy édesanyjának testvére - Reök Sarolta otthonának épült. Náluk vendégeskedett a városba került árva fiú és testvére Gizella. 1852-ben betyártámadás érte a kúriát. Sarolta néni egy hónappal később meghalt a sokkhatástól. Ezt követően Reök István, a gyámja asztalos inasnak íratta a majdani híres festőnket.
Az épület hátulról. Balról látszik a nem régen leégett István malom :((
A házat a kisnemesi rangú Omaszta család lakta 1854-től 1950-ig. Az államosításkor kimenekített bútoraikat, tárgyaikat az evangélikus egyház megőrizte és kölcsönadta a kiállítás kiegészítésére. Így a 19. század lakáskultúrájából is ízelítőt kaptunk.
Munkácsy Mihály (1844-1900) Lieb Mihály néven – született Munkácson
Szegénységi bizonyítványa
 Egy kis ízelítő az enteriőrökből és képekből
 1994-ben, Munkácsy születésének 150 éves évfordulójára nyitották meg az emlékházat.
Vörös szalon
 Merengő nő (1882)
 Kedvencem ez a szalon kép, mely már Munkácsy párizsi korszakából való 
Délutáni látogatás (1879)
 Vázlat a Golgotához
Ilyen szép, formás tál nekem is van, nagyszülői hagyatékból, sajnos a fedele nincs már meg, rendszeresen használjuk, öröm benne tálalni a levest.
 Az udvaron álló csodálatos diófa
Nem ártana megint újraolvasni Dallos Sándor: A nap szerelmese és Aranyecset című regényét, mely anno nagy siker volt..... 
A pech sorozat folytatódott, még kaptunk egy defektet, (a defekttűrő gumival). Szerencsére fiunk segítségünkre sietett, így csupán két óra várakozás volt az országúton. Már nem is csodálkoztunk, mert annyi sokkhatás ért bennünket az elmúlt napokban, annak ellenére, hogy a kirándulás remek volt. Remélem megszakad ez a rémes sorozat! Azt megfogadtuk, hogy Békés megyét elkerüljük egy darabig. Hiszen tavaly Szabadkígyósról Gyulára menet kaptunk defektet, most Gyuláról hazafelé...... :((

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése