2019. június 11., kedd

Százéves Cukrászda

Magyarország második legrégebbi cukrászdája, a Százéves Cukrászda Gyulán (1840), az első, a Budai Várnegyedben, a "Ruszwurm" (1838), harmadik a "Gerbeaud" (1858)
Egy nagy zuhé előtt épphogy beértünk az épületbe, sikerült leülnünk egy kis várakozás után, bár rengetegen lettek hirtelen, maga a híres cukrászda, mint látványosság és a zuhé miatt is. Azt hiszem a vár és kastély mellett, senki nem hagyja ki, hogy ebben az enteriőrben ne kóstoljon meg egy finom sütit. 
Maga az épület az 1801 évi tűzvész után épült, a város egyik legelismertebb építésze, a Wenckheim grófok alkalmazásában álló Czigler Antal tervei alapján. 1839-ig gyógyszertár működött benne. A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester, 1841-ben vette feleségül Reindhardt János német gyulai cipész lányát, akinek rokona, Reinhardt József 1854-ben átvette a cukrászdát.
A ház copf és empire stílusú elemekkel épült, de magán viseli a klasszicista jegyeket is. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak.
Az, hogy a cukrászda, és annak különösen értékes berendezése megmaradhatott az utókornak, nagyban köszönhető az utolsó tulajdonos, Jánosi Imre tevékenységének, aki 1984-ig több mint egy fél évszázadon át dolgozott a cukrászdában, és vezetése alatt, több mint harmincöt éven át féltve őrizte annak értékeit.
2004-ben és 2014-ben jelentős felújítást hajtottak végre.
Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel
 Mellette van a Ladics-ház, ez volt a következő célpontunk.....folyt.köv.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése