2019. június 19., szerda

Tárgyak bűvöletében

Két és fél ezer év a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM)
Csak pár fotó, amit most kiválasztottam a hatalmas anyagból, ami itt várt
 Barabás Miklós festménye a Lánchíd alapkőletételéről
Empire szalongarnitúra, Csapó Dániel (1778–1844) reformkori agrárpolitikus Tolna vármegyei tengelici kúriájának berendezése
1873-ban, Liszt Ferenc úgy határozott, hogy legbecsesebbnek tartott tárgyait a Nemzeti Múzeumnak ajándékozza. 1846-ban jutott birtokába annak a zongorának,  melyet Thomas Broadwood 1817-ben Beethovennek Bécsbe küldött. A díszszablyát pesti tisztelői ajándékozták a híres zeneszerzőnek, végrendeletében hagyta a múzeumra.
A kék bársonyból készült, ezüst fémszállal hímzett uszályos díszruhát I. Ferenc József koronázására készítették. Az 1916-os koronázáson kisebb átalakítások után Széchényi Gabriella viselte.
Ferenc József koronázási ajándékának ládája, Laky Adolf pesti ezüstműves munkája, 50 ezer arany elhelyezésére szolgált, tetején a koronázási palást, kard, buzogány, alma, korona. Vajon hol a párja, ami a királynénak készült? Itt nem találkoztam vele......
Az első világháború kellős közepén, 1916 végén halt meg az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodója, I. Ferenc József. Utódát, az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt 1916. december 30-án koronázták meg a budavári Mátyás templomban. Az ország, a jókívánságai mellett, ebben az ezüst ládában adta át ajándékát az új uralkodónak. A felajánlott nemzeti nászajándékot tartalmazó ládát Bánffy Miklós tervezte, díszítő angyalait és a koronáját pedig Telcs Ede.
 Lapidárium (római kőtár)

A Seuso-kincs mesés, fotózni persze nem lehet. A koronázási palást eléggé el van dugva, csak kérdezősködésre találtam meg.....Tervezem, hogy egy-egy korban majd alaposabban elmélyedek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése