2019. június 12., szerda

Múltidéző

Ladics-ház (Gyula)
Ez a földszintes polgárház, azért nagyon érdekes, mert a 19. sz. elején épült barokk stílusban. A házba dr. Ladics György jogász feleségével ifjú házasként költözött, majd utódai itt éltek a múzeummá alakításig. Öt generáción át megmaradtak az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek s a szellemi életükről tanúskodó emlékek. Hat szoba berendezései, bútorai, családi portrék mutatják be a 19-20. századi polgári család életmódját, világát.
Csak érdekességként az Almásy-kastélyt teljesen kifosztották, az ott látható bútorok egyike sem eredetileg ott fellelt bútor. Itt viszont, mintha megállt volna az idő, minden ugyanolyan, mint régen. A polgárság világának a Ladics-ház az egyedüli teljesen berendezett tanúja. A hagyatékot az utolsó két gyulai családtag Ladics György és Margit 1978-ban adományozta a városnak életjáradék fejében.
A folyosóról először az úri szobába lépünk, mely a férfiak világa volt. A családfő itt fogadta vendégeit s egyben ügyfeleit is, hiszen ez a szoba egyben dolgozószobaként is funkcionált. Ladics György neves ügyvéd volt csakúgy, mint fia Ladics László, s magánpraxisukat ennek a szobának a falai között folytatták. A következő szoba a nagyszalon és téli ebédlő. Az első négy szoba eredeti fal és mennyezet festése is megmaradt.
Egy kis kísértet-história is társul a házhoz, a család egyik hölgytagját, Borbála asszonyt kirándulásról hazatérő rokonai holtan találták. A közbeszéd szerint megmagyarázhatatlan események zajlanak a házban. Nyikorgó padló, önmagától kinyíló spaletta, és táncoló szekreter borzolja a kedélyeket.
Biedermeier bútorok, korabeli ruhák, könyvek, meisseni porcelánkészletek és egyéb berendezések gazdag tárháza az épület.
Ha bővebben betekintenétek egy polgárlány életébe, javaslom az alábbi oldalt, mely Kliment Margit levelezéséből nyújt egy kis ízelítőt http://www.barkaonline.hu/tarca/2393-egy-gyulai-polgarlany
 Fiú hálószoba
Lányok hálója
Az üvegszoba, mely a család nyári ebédlője volt. Itt egy terített asztal uralja a teret, míg két oldalt értékes porcelánokat tartalmazó tálasok találhatók.
A ház hátsó részében, mely sajnos egyenlőre nem látogatható, kapott helyett a fürdőszoba, a konyha és a kamra. A házhoz tartozik még kocsiszín, istálló és cselédlakás, melyek teljesen körülzárják az udvart.
Imádtuk az épület minden részletét, a múzeumi idegenvezető lelkes beszámolóját a családról és az épületről. Ne hagyjátok ki, ha Gyulán jártok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése