2017. augusztus 12., szombat

Tatai belvárosi séta

Tatán sok szép, öreg házat láttunk, sajnos számos tűnt lakatlannak és eladónak. Valószínű védett épületek ezek.
Szokatlan volt számunkra, hogy a díszkövön autók közlekedtek, alig tudtunk félreugrálni előlük.
 
Egy szépen felújított homlokzat
Mesés kovácsoltvas ablakrácsok
Városháza
Ezeket az öreg épületeket nagyon sajnálom
Régi zsinagóga, ma múzeum
Egy kapualj hangulata
A falon falfestés, beljebb kerthelyiségek
Nepomuki Szent János, a molnárok és vízen közlekedők védőszentje, akinek fából faragott, naiv szépségű szobra a Német Nemzetiségi Múzeum homlokzatát díszíti.
Kormányhivatal
Zenepavilon
II. Ulászló király kevés megszakítással, 1510 nyarát Tatán töltötte. Itt volt a királyi udvartartás és ide hívták össze az országgyűlést is. II. Gyula pápa megszentelt kardot küldött II. Ulászló magyar királynak, hogy ne lépjen be a Velenceiek ellen a ligába. Ennek az emlékére, a Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti aranyozott kard másolatának a szobrát állította fel az önkormányzat 2010-ben, az 500 éves évfordulóra, az Országgyűlés téren, a kapucinus templom sarkánál.
Tata egyik jellegzetes műemléke, az Óratorony. A nyolcszögletű építményt Fellner Jakab tervezte. Az építmény felső része fából készült, melyet - Fellner munkatársa - Éder József ácsmester épített 1763-ban. Jellegzetessége, hogy az Óratorony faszerkezetének összeállítását „lapolásokkal”, faszegekkel végezték. A torony belsejében talált falazott fülkét a néphagyomány szerint városi fogdának használták. Az első világháborúig a haranglábban elhelyezett harangokkal harangoztak temetéskor. A háború alatt a harangokat leszerelték és beöntötték. A négy fióktetőbe órákat helyeztek el. 2004-ben adták át a felújított tornyot. Digitális vezérlésű műszer forgatja a mutatókat, melyek minden óra előtt öt perccel megszólaltatják a 495 harangjáték valamelyikét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése