2017. augusztus 11., péntek

Tata templomai

Szent Kereszt felmagasztalása templom, római katolikus, copf-stílusban épült 1751-1787 között.
Az eredeti tervet a jeles bécsi építésztől, Anton Pilgramtól rendelték meg, de a hosszan elhúzódó építkezést Fellner Jakab irányítására bízták, ezért az eredeti tervet többször is módosító tatai mestert tekintik a templom alkotójának.
Fellner Jakab a mű elkészültét nem érhette meg, de végakaratának megfelelően a templom kriptájában temették el. Az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be.
Fellner Jakab szobra, (Ungvári Lajos 1940 )
A sekrestye értékes rokokó berendezése a majki kamalduli remeteségből került ide. Hát, ezt pont nem láttuk, mivel egy riasztóval ellátott lánc volt kifeszítve a belépés megakadályozása végett. Inkább ez, mint zárt ajtók!! Úgy láttam felújítások zajlanak, bizony rá is fér, kívül nagyon rossz állapotban van.
 
Mária Immaculata (Szeplőtlen Boldogasszony)17 méter magas obeliszk tetején
(Schweiger Antal 1780)
Kapucinus Szent Imre templom 
A kapucinusokat gróf Eszterházy József hívta Tatára még 1743-ban.  A gróf tudományokban és művészetekben jártas ember volt. Elhunyta után könyvtárát végrendelete szerint, a kapucinusok kapták meg. Templomuk 1746-ban készült el. Építője a komáromi Kuttner József építőmester, aki Fellner Jakab tanítványa volt.
  Az egyszerű külső pompás barokk belsőt rejt.
Két legújabb ékessége a templomnak Cs. Kiss Ernő keze munkáját dicséri: a mellékoltárok előtt látható Szent Erzsébet és Szent Imre szobrok.
A világtól elzárt atyák három szerzetesi fogadalmát – szegénység, tisztaság, engedelmesség – a barna csuhájukat összefogó fehér kötélöv is jelképezi.

2 megjegyzés:

  1. Kuttner József nem volt Fellner tanítványa.Sok helyen szerepel ez a neten de nem igaz.Fellner 1743-ban 21 éves volt. A történet más.

    VálaszTörlés