2017. augusztus 16., szerda

Gerecse tetején

A Gerecse több mint 100 méteres sziklafalakkal szakad le Tatabánya közvetlen közelében, ezen a pompás helyen áll az óriási, impozáns Turul-emlékmű.
A turul ősi magyar jelkép. A legenda szerint Emesét, Álmos fejedelem anyját az álmában megjelent turul termékenyítette meg, és azt jósolta, hogy a születendő gyermek, királyok őse lesz. 
Egy másik legendánk szerint pedig őseink, a fejedelem álmától vezérelve, melyben a turul mentette meg állatainkat a sasoktól, addig követték a turult, míg az el nem vezette őket Magyarországra, a kerecsensólymok földjére.
Kézai Simon krónikája szerint Árpád vezér seregei a mai Tatabánya (akkor Bánhida) területén győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait 907-ben.

A 8 m magas, kövekből épült talapzaton álló, a karmai közt Árpád kardját tartó és a fején koronát viselő turul közel 15 méteres szárnyfesztávjával Európa legnagyobb fémből készült madara. Az emlékmű Donáth Gyula szobrászművész tervei alapján készült (aki egyébként a Budai Várban lévő turul madarat is tervezte) 1907-ben avatták fel.
Teraszáról páratlan kilátás nyílik Tatabánya hatalmas lakótelepeire, az autópályára, és a távoli Vértes hegységre.
Mi csak 1,5 km távot sétáltunk végig a Turul és a kilátó között, de eszünkbe jutott a fiunk, aki már kétszer is megtette a Gerecse 50 km-es túrát, hát.....nem semmi!
A turista út nagyon jól ki van építve, hiszen ezrek  trappolnak itt minden év április 3. szombatján.
Először mikor megláttam a kilátót, úgy gondoltam nem megyek fel, de egy kis pihenés után vállalkoztam rá. Nem is volt olyan megerőltető, mint a tatai kilátó, hiszen szellős volt, meg lehetett állni pihenni és gyönyörködni a tájban.
1978 februárjában huszonhat tatabányai szénbányász élete veszett oda egy súlytólég-robbanásban. Az ő emlékükre 1980-ban kilátót emeltek a 366 méter magas Csúcsos-hegyen, egy a tragédia miatt a forgalomból kivont aknatorony felállításával. A harminc méteres építmény eredetileg a kas fel- és leengedésére szolgált. (A kas egy ketrec-szerű szerkezet, amiben a bányászokat fel- és leengedik a föld alatti járatokba.)
A kilátót 2008-ban felújították. Ekkor nevezték el Ranzinger Vincéről, aki bányamérnök-bányaigazgató volt. Az aknatoronyban 156 lépcsőfok vezet fel a tetejére. Fent a remek kilátás mellett a bányászokat felhúzó kötelet tartó óriáskerekeket is megcsodálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése