2017. augusztus 29., kedd

Filozófusok kertje

A Gellért hegy nyugati oldalán összegyűltek a Filozófusok. A kompozíció a békés egymás mellett élést, egymás iránti toleranciát szimbolizálja. A világvallások vezetőit, jelentős alakjait ábrázolja.
Alkotója a Nagyváradon született Wagner Nándor, Japánban élő művész, aki 1997-ben Budapestnek ajándékozta művét. 2001-ben avatták fel a szobrot, melyet a szobrász már sajnos nem érhetett meg.
"Egymás jobb megértésért" gondolat napjainkban igen fontos, új értelmet nyert.
Öt személy alkot egy kört - Ekhnaton, Jézus, Buddha, Lao-ce valamint a fekvő Ábrahám. Középen pedig a világmindenséget, a közös Istenséget jelképező gömb. Mellettük állnak Assisi Szent Ferenc, Daruma (Boddhidarma) herceg és Mahatma Gandhi bronzból és gránitból készült szobrai.
2007-ben elloptak három szobrot, az öntőformát a művész özvegye, Akiyama Chiyo asszony biztosította a helyreállításhoz. (2010)
 Lao-ce,  Buddha, Jézus, Ekhnaton
 Ábrahám
Mahatma Gandhi, Assisi Szent Ferenc, Boddhidarma herceg (lemaradt a külön fotóról). Akik elérték a szellemi megvilágosodást, és ennek eredményét saját társadalmuk gyakorlatában megvalósították.
A Gellért-hegy csendesebb része, csak egy-két turista vetődik erre, ők is inkább a kilátás miatt jönnek. Pedig hatalmas park övezi. Most jártam itt először, direkt emiatt a szoborcsoport miatt jöttünk fel a hegyre, de másik különleges szoborba is belefutottam, folytatás a következő részben....  😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése