2017. augusztus 13., vasárnap

Angoltkert

A szállónk mögött pár lépésre volt egy másik tó, a Cseke-tó, melyet egy mesés Angolkert ölel körül.
A Cseke-tó, (nevét a tulajdonosáról kapta) mesterségesen épített, mintegy 25 hektáros tározó, s jelenleg kedvelt horgászparadicsom is.
Magyarország első angol típusú kertjét az Esterházy család megbízásásból, Böhm Ferenc uradalmi mérnök a tó mellé tervezte és telepítette 1783-tól. Érdekesség, hogy Tatán ültették hazánkban először a szomorú füzeket. A Kínából származó fa, a kor jellegzetes kerti dísze, később egyik legelterjedtebb fafajtánk lett.
1803-ban Kazinczy Ferenc is megtekintette az angolkertet, majd 1831-ben újból visszatért, és gyönyörködött a szép platánsorban. A látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot.
Műromok
Charles Moreau francia építész építette 1803-ban. Ehhez a 12. század elején épült, a bencések, majd a domonkos-rendiek által használt Vértesszentkereszti apátság maradványait használta fel. Ezeket az Esterházyak hozatták Tatára. Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századi római-kori sírkövet helyeztek el.
 Török mecset 1840 körül épült
Kiskastély
Az Esterházy család nyaranta ide költözött a copf stílusú kerti lakba. 1784-ben Grossmann József építette.
 Műbarlang (grotta) és a patak
Pálmaház
Nyáron a kastélyból idehozták a citrom-, narancs- és pálmafákat.
 Ma rendezvényközpontként üzemel, épp egy esküvő volt.
1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, azért Tatára esett a választásuk, mert ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres 1948-as londoni olimpia után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése