2017. augusztus 10., csütörtök

Tata felülről

Tata legmagasabb pontja a Kálvária-domb, tengerszint feletti 166 méterrel. Az utcákon kanyarogtunk, csak úgy toronyiránt.
A Kálvária-domb tetején a középkorban a bencés apátság falujának, Szentivánnak, Keresztelő Szent Jánosról, akit az Ómagyarban Szent Ivánnak hívtak, elnevezett temploma állt. A román stílusú romos templomot 1754-ben lebontották, Fellner Jakab a szentély csonka falait kiegészítette, sátortetővel átfedte, és tetejére kecses huszártornyot helyezett.
Kálvária-szoborcsoport 
A kápolna közelében levő kálváriacsoport (Golgota), Schweiger Antal 1770 körüli alkotása. Jézus Krisztus keresztje tövében Mária Magdolnát, a két oldalán Szűz Mária és János evangélista alakját látjuk. A fatörzs jellegű keresztre feszítve a latrok alakja torzított testtartásban
A Kálvária-domb lábánál, 1934-ben, Stieber Antal, Tata községtől 60 négyszögöl területet bérelt sörétgyár építésére, harminc évre, évi 10 pengőért. 1939-ben felépült az öntés célját szolgáló 40 méter magas torony, és „Turul” Sörétöntöde néven üzemelt. Jelenleg Fellner Jakab Kilátó, 200 lépcsőjét megmászva lábunk előtt hevert Tata, távolabb a Gerecse és Vértes hegyei
 
A kápolnától keletre található az 1968-ban épített, a város vízellátását szolgáló 500 m³–es víztorony. Tervezője Csaó Imre volt, jellegzetes tömbszerű, sokszögű, vakolatlan tégla falazatú torony. Napjainkban műemléki védettséget kapott, és nemcsak műszaki létesítményként használják, hanem a toronybelső nagy terében alkalmanként kiállításokat, sőt - az épület kiváló akusztikájának köszönhetően - hangversenyeket is rendeznek.
 A domb tövében Szabadtéri Geológiai Múzeum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése