2019. szeptember 9., hétfő

Tenkes kapitány nyomában

Siklósi várban jártunk.
Erődjének első falait 1260 körül rakták le. Sok család birtokában volt. Soklyósy, Garai, Corvin János, Bajnai, Perényi, Caprara, Batthyány, Benyovszky
A vár fénykorát II. Garai Miklós nádor uralma idején élte, ő építtette át az erődítményt kényelmes gótikus várkastéllyá. 1401-ben több hónapig tartották itt házi őrizetben Zsigmond királyt egy főúri felkelés miatt, de Garai Miklós inkább vendéglátója volt a királynak, mintsem őrzője.
A török 1543-ban több napig tartó ostrom után foglalta el a várat. Vass Mihály, a vár kapitánya sokáig ellenállt a túlerőnek. Csak akkor adta fel, amikor a belső várban elfogyott a puskapor és sikerült elérnie a törökkel folytatott tárgyaláson, hogy a védők és a várnép szabadon elvonulhasson. A törökök az ígéretet be is tartották, a védők a szigetvári várba vonultak vissza. A törökök 143 évig birtokolták a siklósi várat.
Benyovszky Móric felesége, Batthyány Lujza grófnő pár évvel férje halála után 1944-ben eladta a várat a Honvéd Kincstárnak. A várat egy ideig a Lengyelország német és szovjet megszállása után 1939-ben Magyarországra menekült lengyel tisztek és katonák számára internáló táborrá alakították.
Az 1950-es évek közepéig üresen, megrongálva, kifosztva állt az épület. Felújítása 1956-ban kezdődött, múzeumot, szállodát, éttermet létesítettek benne. A rendszerváltás után a várból kiköltözött az addig ott lévő szálloda és turistaszálló. Felújítására 2010-11-ben került sor.
A XV-XVI. század fordulóján épült, gótikus és reneszánsz jegyeket egyaránt mutató felszentelt kápolna esküvőknek is helyszínt biztosít. A várkápolnában nyugszik az 1848-as forradalmi kormány külügyminisztere, Batthyány Kázmér, az emigrációban elhunyt gróf hamvait a 80-as években hozták ide Párizsból.
 Reneszánsz bútorkiállítás
 Gótikus zárterkély, XV. században készült, a Gara család számára
Fegyver és hadtörténeti kiállítás
I-II Világháború kiállítás
 Tenkes kapitány sorozat nagy részét a várban forgatták, (de szerettem....)
 Levendula ruha :))
 Várőrző :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése