2019. szeptember 16., hétfő

Pécs, ami kimaradt

Horvay János - Zsolnay Vilmos szobor (1907)
A talapzat Schulek Frigyes terve alapján, Zsolnay-kerámiából készült.
Az öt férfi alakja öt különböző mesterséget és a Zsolnay-gyár sokoldalúságát szimbolizálja: szobrászat, építészet, festészet, vegyészet és fazekasság, Apáti Abt Sándor alkotása
Meglepett, hogy mennyi szép monumentális épület van Pécsen, mint a Postapalota (1902-1904) Balázs Ernő terve. Az épületen lévő mázas címer, a domborművek és a tetőcserép mind a pécsi Zsolnay porcelángyárban készült..
 Az ötvenes években a gyönyörű angyalos címert bádoggal takarták le.
 Kossuth tér, Okmányiroda és Irgalmasrendi Kórház (1891)
 Iskolák épületei
 Aranyos-kút 
A díszkút már az 1324 évi oklevélben is említésre kerül, mai változatát 1942-ben állították fel. A kút kőmedencéjét Nedvits Andor tervezte. A kútkáva szélén Keresztelő Szent János szobra áll.Felirata János evangéliumát hirdeti: “Aki szomjas, jöjjön hozzám és igyék.”
Tüke-kút
A Tüke díszkutat 1998-ban állították fel, Zsolnay Vilmos születésének százhetvenedik, és a Zsolnay Porcelángyár alapításának 145. évfordulója alkalmából. A Tüke díszkút tervezője és kivitelezője Fürtös György keramikus iparművész. Az alkotás a pécsi Zsolnay-gyárban készült, anyaga pirogránit, eozinmázas betétekkel.
A tüke szóval itt találkoztam először, jelentése: tősgyökeres pécsi, pécsi őslakó. A szó maga, a szőlőtőkéből ered. Pécsett máig használatos kifejezés: tükének eredetileg a legalább három nemzedékre visszamenőleg Pécsett lakó, a Mecsek oldalában szőlővel és présházzal rendelkező polgárokat nevezték. A tüke ellentéte a gyüttment, mely eredetileg pejoratív jelzővel a más vidékről betelepült nem őslakos embereket illették, de ezt a kifejezést napjainkban már nem használják, ha mégis, akkor inkább humoros értelmében.:))
Volt Cseh Palota. (1909) Jelenleg a POTE Egészségtudományi Kar Dékáni Hivatal főbejárata.
Az erkélyt tartó  két atlasz-figura a Cseh család címerével megállásra késztetett. A pirogránit alkotásokat és a címert a Zsolnay gyárban készítették.

Cseh Ervin, a bérpalota építtetője, az egykori horvát miniszter már nem volt fiatal, amikor ide építkezett. A korosodó ember bölcsessége jelenik meg abban, hogy a két kőszobor az élet két fázisát, a fiatal és az időskort ábrázolja
Varga Imre-  Kodály Zoltán  (1976)
 Örök szerelem.....??? 
Nekem Pécs az lett!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése