2019. szeptember 19., csütörtök

„Ora et labora!”

Pécsről hazafelé, útba ejtettünk egy várat Pécsváradon. az elnevezés félrevezető, mert ez az épületegyüttes soha nem volt hadi értelemben vett vár. Voltak falai, bástyái, de azok feladata a benn élők védelme volt az esetleges rablótámadások ellen. Komoly ostromra fennállása alatt nem is került sor.
Egy erődített hajdani szerzetesi monostor, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy bencés szerzetesek számára létesítsen otthont.
A pécsváradi monostor a második bencés rendház volt Magyarországon. Az elsőt, a pannonhalmit, még Géza fejedelem alapította 996-ban. 
A bencés rend dolgozó rend - ezt elárulja közismert jelmondatuk: „Ora et labora”, vagyis „Imádkozz és dolgozz” A monostor életének a török hódítás vetett véget.
Mária Terézia úgy döntött, hogy az egykori apátsági birtok bevételéből Közalapítványi Uradalmat létrehozva célvagyon legyen: a Budai Tudományos Egyetem fenntartása lett a feladata. 
Borsos Miklós - Szent István király szobra (1969) 
Ma szálloda, étterem, múzeum, rendezvény központ, kiállítás  is van benne.  Egy debreceni születésű szobrászművész Kígyós Sándor (1943-1984) kiállítása többek között, aki tősgyökeres szoboszlói családból származott. Édesapja Kígyós Sándor tanító.
 Rigó István - Asztrik apát (2000)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése