2019. szeptember 22., vasárnap

Megújult terünk

A felújított József nádor téren jártam, mivel országunk két leghíresebb porcelángyártó manufaktúrájának díszkútjaival szépült meg a tér. Csaknem három évig tartott a felújítás.
A tér névadójának szobra, Johann Halbig müncheni szobrász alkotása - József nádor (1869) A nádor a magyar Szent István-rend díszöltönyében látható az Aranygyapjas rend jelvényével.
József nádor, Habsburg-főherceg, Mária Terézia unokája és II. Lipót fia, akit már 20 éves korában, 1796-ban nádorrá választottak és 51 évig, haláláig állt az ország élén. A király után ez számított a legnagyobb közjogi méltóságnak. A magyar reformkor idején élt, sokat tett az ország gazdasági és kulturális felemelkedésért.
 Zsolnay Herkules-kút
A 130 éves „Herkulesfürdői díszkút” másolata. A szökőkút neoreneszánsz stílusú, 56 db elemből áll, anyaga pirogránit, amely a Zsolnay gyár egyik védjegye, időjárási viszontagságoknak kiválóan ellenálló kerámia.
 A kút alsó részét növényi ornamentika és vízimadarak díszítik
A kutat nem régen láttam Pécsen a Zsolnay-negyedben. Ez egy kissé sárgásabb színű, ami kevésbé tetszett rajta. Itt írtam róla: http://nora-bora-nora.blogspot.com/2019/08/griffek-szfinxek-vazak-kutak.html
A Herendi Porcelánmanufaktúra  „Élet fája” elnevezésű díszkút. A 2, 80 méter magas fa egy vízzel körülvett medencében áll, melyben habosító fúvókák mozgatják a vizet
Rothschild mintával dekorálták, ami a legismertebb Herendi minta. A madárpár az összetartozás egyik legősibb szimbóluma.
A tér 1500 négyzetméterén 54 fát ültettek és bokrokat is telepítettek, természetes hatású kőburkolatot kapott. A padok, kandeláberek, elválasztó kerítések korhű kialakítására törekedtek. Alatta parkolót hoztak létre.
Egyenlőre a csemeték nagyon kicsik, így árnyékot még nem adtak a negyven fokos hőségben, reméljük hamarosan belombozódnak. Leginkább a fák kivágása miatt támadták ezt a projektet, és a kutakat sokan giccsnek tartják. Nekem tetszik, remélem meg tudom nézni esti kivilágításban is..... Örülök, hogy egy újabb turista látványosság lett a térből.
A Pénzügyminisztérium épülete, Alpár Ignác tervei alapján épült (1909-1913)
 Homlokzatának kőszobrai (Telts Ede művei)
Máltás Hugó fő műve az ún. Kovács–Sebestyén-ház, amely 1859-ben Kovács-Sebestyén Endre orvos, a Szent Rókus Kórház nagy hírű sebésze számára épült, az eredetileg háromemeletes lakóépület romantikus stílusban.
 Alakul a Vörösmarty tér is
 A Zserbó gyönyörű épülete
Sajnos itt is sok az aszfalt, kevés a zöld, árnyat adó fa. Nyáron képtelenség meglenni árnyék nélkül, több helyen tapasztaltam, hogy hiába a szép tér, szinte üresen állnak a padok, mindenki az árnyékot keresi.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése