2017. október 5., csütörtök

Kisfaludy szülőházában

Kisfaludy Sándor (1772-1844) Sümegen született és itt is halt meg, írtam már róla Badacsony kapcsán......
1800-ban kötött házasságot Szegedy Rózával és ebben a szülői házban éltek életük végéig.
Mivel leszármazottaik nem voltak, a rokonság a házat a veszprémi püspökségnek adta el, az épület ettől kezdve a mindenkori uradalmi intéző hajlékaként szolgált.
1944-ben azonban - az egyházi birtokok államosításával - ez a ház is állami tulajdonba került.
Kisfaludy szoba 
Kisfaludy Sándor a nyelvújítási mozgalom egyik vezéregyénisége volt. Egy olyan időszakban, amikor az állam nyelve a német, az egyházé a latin, Kisfaludy magyarul írta remekeit. Az 1801-ben megjelent "Himfy versei" a költő nevét legelismertebb irodalmi nagyjaink közé emelte.
Öccse, Kisfaludy Károly (1788-1830) szintén országos hírnévnek örvendő költő és festő, a magyar vígjáték atyja, illetve a magyar novella első sikeres művelője.
Szegedy Róza (1775-1832) halála után Kisfaludy újra megnősült, de második felesége, a nálánál 41 évvel fiatalabb Vajda Amália (1813-1841) is hamarosan elhunyt. Egyetlen őt ábrázoló festmény vagy rajz sem maradt fenn.
Lavater-féle koponya 
A költő Zürichből hozta magával, az íróasztalán állt
Lavaterről itt olvashatsz.....http://www.azirastukreben.hu/in-memoriam-lavater
Egyházművészeti gyűjtemény
Szent Klárát ábrázoló faszobor (18 sz.) eredete a ferencesek sümegi jelenlétéhez köthető.
orosz ikonok
Modern felfogásban készült nagyméretű oltárkép (triptikon) Máger Ágnes miskolci festőművésznő munkája
Lilike Dr Szondy Istvánné emlékszoba 
Jóhn Ilona (Lilike) emlékére férje megvásárolta a család sümegi házát felújítatta, majd általa gyűjtött képzőművészeti, néprajzi emlékekkel, iparművészeti tárgyakkal rendezte be, és az így elkészült gyűjteményt 1988-ban Sümeg városának adta.
 Lilike története
A kiállításon látható iparművészeti tárgyak a herendi gyár termékei mellett, többek között olasz, cseh, osztrák, francia eredetű porcelánokból, üvegtárgyakból, fémplasztikákból, dísztárgyakból, illetve a Habsburg-ház nagyjainak arcmásával díszített porcelánokból és egyéb emléktárgyakból állnak.
Darnay Kálmán emlékszoba
Vaskereskedő lévén, autodidakta módon képezte magát. Az évek múlásával hírneve az ország jegyzett régészei közé emelte személyét. Írói tevékenységet is folytatott, tanulmányokat, színdarabokat, történelmi regényeket írt és a helyi újság szerkesztésében is részt vállalt.
Első múzeumát 1871-ben nyitotta. Az 1920-as években - a több mint 16.000 tételt számláló - gyűjteményt az állam megvásárolta, majd Keszthelyre, az alakulóban levő Balatoni Múzeumba vitette át. 1945-ben, a háborús események elől menekített gyűjteményt szállító vasúti szerelvényt a zalaegerszegi állomáson bombatámadás érte és megsemmisült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése