2017. október 9., hétfő

Kedvenc hegyünk

Mivel utunk a Szent György-hegy mellett vezetett el, felkanyarodtunk rá, hogy megismerkedjünk a Balaton-felvidéki barokk művészet egyik legszebb emlékével. A hegy déli oldalában, 215 m magasan található, a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt Lengyel-kápolna.
1760 körül a Lengyel-Tóti Lengyel család építtette. A fülkékben a magyar szentek szobraival. Homlokzati tornyán két fülke, abban lovas Szent György, felette Szent Imre
Az oromzat szélein Szent István és Szent László szobrai. Oldalt a fülkékben Szent Péter, Szent Pál, Szent Antal és Szent József. A szobrok anyaga bántai homokkő.
Hegymagas a Balaton-felvidék legősibb települése, 5 km-re a Balatontól
Olyan szerencsém volt, hogy bámészkodásom közben autók kanyarodtak a hegyre, kinyitották a templomot és nagy sürgés-forgás kezdődött, mint kiderült keresztelőre készültek, így bemehettem és megnézhettem ezt a csodát belülről is. Különben csak nagyobb ünnepeken van nyitva.
Gyönyörű fából faragott barokk-rokokó oltárának oszlopait, - a hagyomány szerint - a Lengyel család tagjai tartják. Tetején Szent István, Szent László és Szűz Mária aranyozott szobraival.
Az oltár alapzatában Szt. Sebestyén, Szt. Kelemen és Szt. Rozália reliefjei.
Művészi faragású szószéke a négy evangélista ülő alakjával, tetején a Jó Pásztor szobrával ékeskedik.
 A fa orgonakarzat mellvédjén festett bibliai jelenetek
 Rokokó tölgyfa padok
Két évvel ezelőtti bejegyzésem a Szent György-hegyről, http://nora-bora-nora.blogspot.hu/2015/10/a-mi-hegyunk.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése